Author Archives: Vlatko Kostovski

Повик за учество на Scout Agora 2018

Агора е образовна алатка која го користи извидничкиот метод за да ги достигне образовните цели за категоријата Ровери и каде се става посебен акцент на  можноста младите сами да одлучуваат. Она што ја прави Извидничката Агора посебна  тоа што е настан кој е организиран, за Ровери, од Ровери. Како резултат на тоа, настанот ги разгледува општествените прашањата кои се важни за

Прочитај повеќе

Повик за меѓународни активности 2018

Почитувани, Во текот на ова лето (2018) ќе со одржат поголем број на меѓународни извиднички активности и на дел од нив СИМ ќе испрати свои официјални контингенти: 1. Roverway 2018- Холандија (23ти Јули до 2ри Август 2018). Roverway е заеднички настан на европските региони на WOSM и WAGGGS, и е наменет за извидници од 16 до 22 години кои се учесници,

Прочитај повеќе

Изградба на музеј на извидници

15129893_200295040379612_1792014024_n

На прославата на 56 години од постоењето на извиднички одред „Наум Наумовски – Борче“ Крива Паланка, беше најавен нов  проект кој ќе го реализираат извидниците, изградба на музеј на извидници. – Чест ми е на роденденот  да најавам нов капитален проект со кој во старите простории на извидничкиот одред  ќе се оформи музеј што ќе ги возобнови спомените од 1960

Прочитај повеќе

Планирањето и реализацијата на активностите во рамките на извидничката организација прествена на Првиот приватен универзите ФОН

fon2

На 17.11.2016 год. (четврток) пред студентите на Факултетот за спортски менаџмент и останатите студенти од другите факултети при Првиот приватен универзите ФОН, беше презентирана тема  “Планирање и реализација на  активности во рамките на извидничката организација“.  Презентацијата беше реализирана од страна на нашиот извидник, инструктор од втор степен м-р Ангелче Гушев , а на покана на проф. д-р Лиза Чакареска. Предавањето

Прочитај повеќе

Ахмад Алхендави (Ahmad Alhendawi) назначен како следниот Генерален Секретар на WOSM

photoaa

15 Ноември 2016, Куала Лумпур, Малезија: На Сојузот на извидници на Македонија му е задоволство да го објави именувањето на Ахмад Алхендави како следниот Генерален Секретар на WOSM, воедно најмладиот во историјата на организацијата. “Чест и задоволство ми е да бидам понуден со можноста да служам како Генерален Секретар на оваа уникатна организација, претставувајќи го најголемото образовно младинско движење во

Прочитај повеќе

Програма за JambOH 2016

Untitled-2-eng2

Програмските активности ќе се оддржат во кампот, на Охридското Езеро, планината Галичица и во градот Охрид. Програмата изобилува со забавни и авантуристички активности со различна тежина. Секој учесник може да ја креира својата програма на кампот, со тоа што сам ќе ги одбере работилниците и активностите кои ќе ги посетува, согласно неговите интереси. Работилници и кратки активности Вештарства – Три

Прочитај повеќе

ВЕЛЕШКИТЕ ИЗВИДНИЦИ ТРЕТИ НА КУПОТ НА ИЗВИДНИЧКО ПРИЈАТЕЛСТВО

Sojuz na izvidnici na makedonija treto mesto nish srbija

Македонските извидници од извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на покана на извидничкиот одред “Мија Станимировиќ од Ниш, Република Србија  во периодот од 13 до 15 мај 2016 година  со дванаесет извидници или три патроли зема учество на “41 Меморијал Чика Драги“ и Вториот Куп на извидничко пријателство на кои што учество зема извидници сениори. Купот на извидничко пријателтсво е

Прочитај повеќе

43ти меморијал “Марко Граорковски”

13048185_1378807062136590_1145843515799947743_o

Во период помеѓу 22.04 – 24.04.2016 во с. Катлановска Брезица, ИПО Јадран го организираше својот 43ти меморијал “Марко Граорковски”. Иако времето не беше на нивна страна, сепак повеќе од 150 извидници беа дел од акцијата. 17 екипи се натпреваруваа во областа на ориентација во природа, сигнализација, шаторизација и полигонски активности, каде на крајот највеќе пехари, дури 4, однесоа извидници од

Прочитај повеќе

Поздрав на пролетта

Отварање на поздрав на пролетта

Во рамките на годишната програма на Извидничкиот Поречански Одред Јадран од Скопје, се организира “Поздрав на пролетта”. Ако за сите предвесник на пролетта е кокичето, за извидниците предвесник на пролетта е традиционалниот пикник “Поздрав на пролетта”. Овој пат повеќе од 150 извидници беа дел од настанот во село Катлановска Брезица. Покрај програмските активности од страна на организаторот, беа оддржани и

Прочитај повеќе
1 2