Author Archives: Vasil

СИМ НА ВТОРИОТ СВЕТСКИ ИЗВИДНИЧКИ ЕДУКАТИВЕН КОНГРЕС

world scout education congress wosm scout association of macedonia izvidnici

ПОДГОТВЕНИ: За промени во Светот Вториот Светски Извиднички Конгрес за Едукација (World Scout Education Congress) се одржа од 11 до 15 мај 2017 година во Кандерштег, Меѓународниот Извиднички Центар, Швајцарија. Ова второ издание на настанот беше фокусирано на основната дејност на извидници. Конгрeсот даде осврт на она што треба да се случува во областа на Програмата за млади и возрасни

Прочитај повеќе

МЛАДИНСКА АКАДЕМИЈА

mladinska akademija sojuz na izvidnici 2017

Во периодот од 13ти до 17ти Април 2017, во својот тренинг центар во Охрид, Сојузот на извидници на Македонија ја одржа својата прва младинска академија. Учество земаа преку 60 млади од повеќе од 15 младински организации од Македонија. Младинската Академија е настан кој беше наменет за младите кои се активни во граѓанските организации и имаат желба да го надградат своето

Прочитај повеќе

Свечено отворање на 6тиот Европски Извиднички Симпозиум

11224242_976702949058260_988812746917204987_o

6-от Европски Извиднички Симпозиум официјално започна! Во Македонски Народен Театар каде се одржа свеченото отворање, присуствуваа повеќе од 300 извидници и пријатели од Македонија и 140 учесници – делегати претставници на 40тина национални сојузи на извидници, кои членуваат во европскиот регион. Својствено за театар, отворањето започна со претстава, каде се појавија извидници во извидничко опкружување, со вреќи, шатори и опрема

Прочитај повеќе

Работилница за енергетска ефикасност

12122910_956551397740082_2995723837133744939_n

Агенција за Енергетика и Сојузот на извидници на Македонија одржаа едукативна работилница на тема “Енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија” на која присуствуваа извидници од повеќе извиднички одреди и членови на GoGreen. Оваа работилница е почеток на низа на активности преку кои извидниците од Македонија ќе имаат можност да се запознаат со енергетската ефикасност и обновливите извори на енергија.

Прочитај повеќе

Школа за Преживување, Охрид 2015

11224790_512931898887513_8252008729606904529_o

Сојузот на извидници на Македонија во периодот од 16ти до 19ти Октомври организираше „Школа за преживување“, која беше наменета за категоријата на Ровери. Школата за преживување се одржа во Охридскиот регион, поточно низ Општините Дебарца и Охрид. Домаќин на оваа школа беше Извидничкиот одред „Пионер“ од Охрид. На оваа школа учество земаа 12 извидници од повеќе одреди членки на Сојузот.

Прочитај повеќе

Државен Извиднички Ориентационен Натпревар 2015

12074929_954433891285166_3255434880461800040_n

Во периодот од 9ти до 12ти Октомври, Сојузот на извидници на Македонија го организираше традиционалниот Д.И.О.Н. (Државен извиднички ориентационен натпревар), каде што учество земаа 80 учесници во категориите на Извидници и Истражувачи. Оваа година Д.И.О.Н. се одржа во извидничкиот дом во с.Градовци во близина на Зелениково. Домаќин на Д.И.О.Н. беше Извидничкиот одред „Браќа Миладиновци“ од Скопје. Како и секоја година

Прочитај повеќе

Средба на земјите од Југо-источна Европа

12036494_944885392240016_7645857608703026820_n

Сојузот на извидници на Македонија во периодот од 18ти до 20ти септември беше домаќин на 3тата средба на земјите од Југоисточна Европа. Настанот се одржа во Извидничкиот Центар во Охрид и на него присуствуваа вкупно 42 извидника од 9 земји (Македонија, Бугарија, Грција, Србија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Словенија и Израел). На средбите присуствуваа и претставници од Мessengers

Прочитај повеќе

Светска извидничка смотра – Јапонија

11037184_1039981542719372_349965975049669338_n

Светската извидничка смотра официјално започна. Светската извидничка смотра е најголем меѓународен настан и оваа година се оддржува во Јапонија, во областа Јамагучи на местото Кирара-хама. Оваа 23та по ред светска извидничка смотра ќе биде одржана во периодот од 28ми Јули до 8ми Август 2015 година. Темата на оваа смотра е „Духот на единството“ Во текот на овие 12 дена учесниците ќе

Прочитај повеќе

Работен викенд за креирање на локални иницијативи

20150704_151126_006

Во периодот од 03-05 Јули, Сојузот на извидници на Македонија организираше работен викенд чија цел беше презентација на локалните иницијативи на ново-формираните младински платформи од Општините Кичево, Аеродром и Центар. На овој настан кој беше финансиран од УСАИД, присуствуваа вкупно 50 млади од овие три општини. Младите од овие три општини , во текот на овие три дена, креираа планови

Прочитај повеќе

Интернационален тренинг за патролни лидери

150341_419391168122777_1913517463_n

Од 5-ти до 12-ти Јули се оддржува тренингот за патролни лидери кој Сојузот на извидници на Македонија во соработка со Данските извидници го организира по вторпат. 28 млади извидници ќе бидат дел од овој тренинг камп кој ќе се оддржува во Скребатно во близина на градот Охрид. Во текот на овие 7 дена извидниците ќе имаат можност да се стекнат

Прочитај повеќе
1 2 3