Author Archives: Goran Gorgiev

Придобивките од волонтирањето

Volunteer-web

Ново истражување покажа дека волонтирањето има големо позитивно влијание врз животот на оние кои волонтирале во добротворни цели, но дека нивниот труд не секогаш е поддржан од страна на работодавачите. Според истражувањето, мнозинството волонтери изјавиле дека се чувствуваат позадоволни (70%) и дека имаат повеќе самопочит (66%) од почнувањето на нивната волонтерска работа, како и намалено чувство на осаменост (42%) и

Прочитај повеќе

Како да ја планирате вашата програма за новата извидничка година

_DSC3512

Во септември започнува и новата Извидничка година, а со неа и можноста за промени. Затоа освежете ја Вашата програма и пробајте нешто ново. Новата извидничка година не е само време кога треба да ги разгледувате вашите минати резултати, туку тоа е период кога треба да размислувате за идните нешта, за годишната програма која стои пред вас и што вие би

Прочитај повеќе

Како да започнете логорски оган без кибритчиња или запалка

steve_B_firelighting

Соодветно време за да ги усовршите вашите способности за палење на оган сигурно не е кога веќе ќе бидете изгубени во природа. Особено важно е да ја научите уметноста на палење оган без да користите кибрит или запалка. Што ако врне и кибритчињата се намократ? Што ако ниските температури ја уништат вашата запалка? Секој метод може да биде корисен, а

Прочитај повеќе

Извидничка Академија 2018 во Скопје!

spices2-1-1

Дали сакате да бидете дел од најголемиот едукативен европски извиднички настан?! Прочитајте подоле повеќе за тоа како може да бидете учесник на настанот и не пропуштајте ја оваа шанса! Пријавувањето е до 10.10.2018, со испраќање на апликациска форма на jane@scout.org.mk. *линк за превземање на документот: https://docs.google.com/document/d/1mnlryrIEHYMTHYFMHmsaseFW5h04EfcbB_Y-U5NBGR4/edit?usp=sharing

Прочитај повеќе

Повик за водач на контингент на Европска Смотра 2020 во Полска!

logo_european_jamboree_2020_kolor-01

Повик за водач на контингент на Европска Смотра 2020 во Полска! ⚜️ Пријавувањето е до 10.10.2018, со испраќање на апликациската форма на jane@scout.org.mk. За сите дополнителни информации погледнете ги сликите во прилог. *Линк за симнување на апликациската форма: https://docs.google.com/document/d/12Dis1FfNl-JHci4Jq1j5E2zzlz9A4MIXunNKC0CImX0/edit?usp=sharing

Прочитај повеќе

12-та Извидничка смотра собра на едно место 1.200 млади од Македонија и светот

37217441_1319797291483529_4034004322885828608_o

Во периодот 14-22.07.2018 во Охридското село Скребатно се одржа 12-та Извидничка смотра, на која учествуваа 1.200 млади од Македонија и светот. Извидници од Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Германија, Израел, Македонија, Молдавија, Русија, Словачка, Словенија, Србија, Украина, Франција, Хрватска, Црна Гора и Чешка се дружеа и учеа нови вештини, но имаа и можност да се запознаат со преубавата живописна природа

Прочитај повеќе

24-та Светска извидничка смотра

22 јули до 2 август, 2019 е резервиран датум за НАЈголемиот – НАЈдобриот – НАЈизвидничкиот настaн во светски рамки – 24-та светска извидничка смотра во Америка. Подготовката на македонскиот контингент е во тек, очекувајте повеќе информации во брзо време! Прочитајте повеќе на следниот повик https://www.2019wsj.org/ Бидете подготвени!

Прочитај повеќе

Камп – Основи на извидништвото

Целта на овој камп беше да се запознаат младите луѓе со извидништвото и да им овозможи да се стекнат со основните извиднички вештини. Преку 100 млади се стекнаа со нови вештини како: врзувањето на јазли, логорски оган, рафтинг, кампување, стреличарство и сл. На овој настан учествуваа извидници и волонтери од Извиднички Одред Еквинокс – Штип – Scout Group Equinox Shtip

Прочитај повеќе

12та Смотра на СИМ [Билтен 4.0]

Драги извидници, Последниот Билтен 4.0 е тука! Во него можете да најдете корисни информации околу пристигнувањето, структурата на кампот, програмата, хигиената и обезбедувањето во кампот и друго… Доколку имате некакви прашања слободно контактирајте не! Се гледаме во Скребатно!

Прочитај повеќе

Јавен повик за волонтери – 2018

volont

И оваа година извидничките одреди ќе имаат можност да бидат дел од летните активности на Сојузот на извидници на Македонија. Извидничкиот центар Охрид има потреба од волонтери за време на летниот период за следните позиции: Круг; Кујна; Рецепција; и Капија.   Повеќе информации можете да најдете во следниот PDF документ:   Јавен повик за волонтери 2018

Прочитај повеќе
1 9 10 11 12