Author Archives: Goran Gorgiev

Европска Извидничка Академија 2019

75369290_10157711645449464_8853037055828033536_o

Оваа година, извидниците од ПСИО, Иван и Софија, ја имаа можноста да бидат учесници и дел од 230 извидници од 48 земји присутни на Извидничката Академија 2019 во Словенија, Крањска Гора. Академијата која се одржа од 2-7 ноември 2019, претставува уникатен настан за извидници дизајниран за да им овозможи на учесниците да добијат висококвалитетни обуки и можности за мрежно поврзување

Прочитај повеќе

Tренинг за Брендинг & Комуникација

74828479_2661481213913750_1433914306814017536_o

Од 08-10 ноември, во Извидничкиот Центар Охрид се одржа првиот тренинг за брендинг и комуникација на Сојузот на извидници на Македонија. На тренингот учевме како да допреме до пошироката јавност и како да го зајакнеме брендот и имиџот на извидништвото. Поведени од тоа да ги обучиме младите на овие теми, организиравме работилници и предавања во областите на дизајн, маркетинг, брендинг

Прочитај повеќе

[Номинација] Извидник на годината 2019

izvidniknagodina

Сојуз на извидници на Македонија ќе препознае/награди волонтер/и на годината кој/и преку својот ангажман во 2019 година придонеле кон исклучителен развој на извидништвото на локално и/или национално ниво. Наградата извидник на годината е предвидена за извидници, водачи и волонтери кои преку имплементирање на активностите и извидничката програма со своите групи, патроли, одреди, ровери, придонеле кон (критериуми): – збогатување на извидничката

Прочитај повеќе

Отворен повик за извидничка размена / Open call: SCOUT EXCHANGE “Scouting for Change”

Final_scouts united_white_page-0001 - Copy

OPEN CALL for: Participants for SCOUT EXCHANGE “Scouting for Change” 4 facilitators   Project place: Scout Center Ohrid, North Macedonia Project dates: 5th – 9th of December 2019 Application deadline: 24.11.2019   ABOUT THE PROJECT The Scout Exchange “Scouting for Change” is a 5-day scout exchange and the first activity from the project “SCOUTS UNITED Learn it, Do it, Scout it”

Прочитај повеќе

Државен Извиднички Ориентационен Натпревар 2019

71898876_2598119513583254_5324646178631974912_o

Во периодот од 10-13 октомври 2019 година, Сојузот на извидници на Македонија заедно со домаќинот Извидничкиот Одред Гоце Делчев го организираа Државниот Извиднички Ориентационен Натпревар – ДИОН 2019. Натпреварот се одржа на повеќе локации во Општина Свети Николе и село Орел. Повеќе од 100 извидници од целата држава имаа викенд исполнет со многу предизвици. Вкупно беа изминати околу 50 километри,

Прочитај повеќе

XXXIV Средби на извидници – Велес 2019

Извидничкиот одред “Димитар Влахов” од Велес одбележувајќи го 67 годишното постоење на одредот и 70 години извидништво во Велес, во периодот од 6-8.9.2019 год. во извидничкиот центар “Голозинци“ ги организираше јубилејните традиционалните 34-ри Средби на извидници. Во рамките на овие 34ти Средби на извидници учество земаа следните одреди: ИО “Браќа Миладиновци“, ИПО “Јадран“, ИПО “Галеб“, ИПО “Сидро“ и Прв Скопски

Прочитај повеќе

Тренинг за тренери 2019

69394632_3677246102346025_2919123481058607104_n

Во периодот 15-18.08.2019 год. се одржа Тренинг за тренери во организација на СИМ и тоа во извидничкиот центар “Крсте Јон“ во Струга, на кој учество земаа извидници од Скопје, Штип, Куманово, Кичево и Прилеп. Тренингот е дел од новата тренинг рамка на Сојуз на Извидници на Македонија и претставува продолжение на школата за водачи и најава за престојната инструкторска школа

Прочитај повеќе

23та Европска Извидничка Конференција

69043962_2327226244057013_8796561057679147008_o

Од 24-28 Јули во Сплит се одржа 23та Европска Извидничка Конференција. Уште еднаш покажавме зошто бројни волонтери работат секојдневно на проширување на извидничката мисија, 365 дена во годината. Повеќе од 500 делегати работеа напорно 5 дена, предлагајќи измени, коментирајќи и дискутирајќи со цел да се создадат најдобри можни услови за развој на извидничкото движење. Нашиот сојуз беше претставен од претседателот

Прочитај повеќе

Camp Me In – Младински инклузивен камп

67403724_1781734848637617_5148685869640581120_n

Сојуз на извидници на Македонија заедно со Центар за младински активизам КРИК во периодот од 16ти до 21ви Јули 2019 во Извидничкиот Центар Охрид ги имплементираше младинските инклузивни кампови. Камповите траеја 6 дена (5 ноќевања) и вклучуваат малди лица со и без попреченост. Утринскиот дел од програмата се состоеше од едукативни активности на тема превенција на меѓуврсничкото насилство, мировен дијалог

Прочитај повеќе

Школа за водачи 2019

65815098_2396464267082114_5044308169958883328_n

28 извидници од 11 одреди беа дел од тренингот за водачи на патроли како дел од проектот “Healthy growth of Scouting”, во Извидничкиот Центар Охрид од 26 јули до 1 август. Извидништво, историја, комуникација, методи на работа, решавање проблеми, ориентација и тимска работа, беа темите опфатени во првите неколку дена. На средината на тренингот, патролите заминаа во авантура, хајкуваа неколку

Прочитај повеќе
1 2 3 12