Skip to content Skip to footer

Author page: Goran Gorgiev

Светска извидничка академија

Што е Светска извидничка академија? Светската извидничка акaдeмија е нова виртуелна платформа имплементирана од Светската организација на извидничкото движење (WOSM), која е наменета за учење и размена на искуства на извидниците насекаде низ светот. Сесиите…

Read more

Предлог протокол за организирање на летни кампови и активности

Со оглед на тоа дека се очекува за време на летната сезона намалување на мерките и можност за патувања во рамките на државата, Сојузот на извидници на Македонија реши своите програмки активности да…

Read more

30-дневен Предизвик

Извидниците од секогаш биле активни чинители во нивните заедници и така ќе остане во периодите кога е најпотребно. Ви благодариме за целосната посветеност и искрената работа на сите Вас кои придонесувате во поддршка…

Read more

ПОСЛЕДИЦИТЕ ВРЗ МЛАДИТЕ ОД КРИЗАТА ЌЕ ТРААТ ДОЛГО, МОРА ДА СЕ ДЕЛУВА ИТНО

Документ со итни препораки на граѓанските организации за намалување на негативните ефекти врз младите   Здравствено – економската криза предизвикана од Ковид-19 веќе се одразува врз македонското општество и неговите ранливи групи, а младите ќе бидат посебно тешко…

Read more

Предизвик #30 – Пламен се дига

Денес е последниот ден од 30-дневниот извиднички предизвик!   Како и секоја извидничка акција, така и оваа, ќе ја затвориме со пеење на химната на Сојузот на извидници на Македонија.  …

Read more

Предизвик #29 – ‘Visionboard’

Оваа работилница е предвидена за сите категории Потребни материјали за изработка: 1. Стиропор/ хамер/ пин-табла 2. Селотејп/ обичен лепак/ иглички 3. Списанија/ разгледници/ стикери/ цртежи 4. Бои по желба Начин на подготовка: На една од горенаведените подлоги, налепете или боцнете…

Read more

Предизвик #28 – Култура ден

1. Македонска музика https://www.youtube.com/playlist?list=PLsdhEmXrYJCKBIDH5TJ-_F8gDWDhkkmUT https://www.youtube.com/watch?v=mi1t5F6a8lw&feature=youtu.be https://www.youtube.com/playlist?list=PLBYD3CRwfzuBjwwk1v0uMSxb8XpGH8Gyw https://www.youtube.com/watch?v=B1KUKOECo4k&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=V21opFthYxE&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=8DuBV-nYkLk https://www.youtube.com/playlist?list=PLIjQZMohzE9y4kXOTi1Km_WfgrWKuA8dl 2. Филмови Gremo mi po svoje Up Jojo rabbit Scouts guide to the zombie apocalypse Where the wild things are …

Read more

Предизвик #27 – Кореографија

Предизвик #27   #СедиДома и танцувај!   Искористи го слободното време дома така што ќе ги подобриш своите танцувачки чекори или ќе научиш некои нови, а воедно ќе…

Read more

Предизвик #26 – Прва помош и заштита

Значење на извидничката марама Извидничката марама која е дел од извидничката униформа е нешто по кое се разликуваат сите извидници. Таа се добива кога се дава заклетва или ветување да се живее…

Read more