Author Archives: SIM

Тренинг за патролни лидери – Катлановска Брезица

536577_552305734795578_620811686_n

Од 28 до 31 Август 2014 година во Извидничкиот дом во село Катлановска Брезица се одржа тренинг за патролни лидери на кој присутвуваа 25 учесници од 7 извиднички одреди во Р.Македонија. Програмата на тренингот ги стимулираше учесниците кон градење на лидерски вештини, практикување на организација и комуникација како и ги подготви за менаџирање на патролен состанок. Учесниците на овој тренинг

Прочитај повеќе

Светска извидничка конференција и младински форум – Словенија 2014

naslovna-1

Од 4-ти до 7 август 2014 година во Рогла и од 11 до 15-ти во Љубљана (Словенија ) се одржа Светскиот Извиднички младински форум и 41вата Светската Извидничка конференција. Сојузот на извидници на Македонија активно учествуваше во настаните со 3 делегати. Светскиот Извиднички младински форум е образовна алатка за поддршка на процесот на развивање на учеството на младите во партнерство

Прочитај повеќе

Учествуво на 9тата смотра на Сојузот на Извидници на Србија

Насловна

Сојузот на извидници на Македонија зема учество на 9та Смотра на извидници на Србија, која што се одржа во Бела Црква во периодот од 25.7 – 4.8.2014 год. Македонскиот контингент го сочинуваа 30 извидници од кои 12 извидници од И.О.Димитар Влахов – Велес, 12 извидници од И.О.Мирко Милески – Кичево како и пресдставници од И.О.Наум Наумовски Борче – Крива Паланка

Прочитај повеќе

Подржани 8 локални извиднички младински иницијативи (Messengers of Peace)

download

Согласно динамиката на проектот на Сојузот на извидници на Македонија – „Промена преку учење“ од глобалната извидничка иницијатива „Гласници на мирот“ во текот на месец Април беше распишан конкурс за подршка на локални младински извиднички иницијативи на кој конкурираа вкупно 17 младински иницијативи. Евалуацијата на аплицираните апликации за добивање на финансиска поддршка се одржа од 10 до 11 Мај при

Прочитај повеќе

Младите за пониски емисии на јаглерод диоксид

naslovna

Денес во Францускиот институт во Скопје, Амбасадата на Франција, невладината организација Гоу Грин Скопје и Сојузот на извидници на Македонија организираа средба со организаторот на “Конференцијата за климатски промени на Обединетите Нации (ОН)” за 2015 година во Париз и го најавија проектот со наслов “Младите за пониски емисии на јаглерод диоксид”. Конференцијата за климатски промени на ОН претставува најголемиот собир

Прочитај повеќе

Форум за младинска програма

WP_20140322_003

Форумот за младинска програма ќе ги собере клучните претставници во полето на младинската програма од извидничките одреди во Р.Македонија поканувајки ги воедно и водачите и тренерите од одредите. Од 9 до 11 Мај учесниците ќе дискутираат за инднината на кој начин извидништвото ќе се спроведува кон нашето членство, каква едукација ќе нудеме на младите и како ќе останеме релевантни и

Прочитај повеќе

Road Taste – Mont Saint Michel (Франција)

a77

Сојузот на извидници на Македонија, во соработка со Сојузот на извидници на Франција и Сојузот на извидници на Германија во периодот од 12 до 26 Јули 2014 во Mont Saint Michel, Франција ќе организира меѓународен извиднички камп за Ровери (извидници на возраст од 17 до 22 год). Целта на кампот е да се поттикне интернационална и интеркултурна размена, да се

Прочитај повеќе

Конкурс за поддршка на локални извиднички младински проекти

pomladi

Сојузот на извидници на Македонија објавува конкурс за поддршка на локални извиднички младински проекти кои ќе се спроведуваат во текот на 2014 година. Деталите околу повикот, повикот и потребните апликации можете да ги преземете на следниве линкови: Повик за подршка на локални младински извинднички иницијативи 2014 Апликациска форма за мали проекти 2014 executive-summary-MKD Повикот е составен дел од проектот „Changing

Прочитај повеќе

Тренинг за подготовка на проектни апликации и вмрежување на млади

WP_20140330_011

Од 28 до 30 Март 2014 година во хотел САН НИКО во Пробиштип се одржа Тренингот за подготовка на проектни апликации на кои се вмрежија 25 учесници од 9 извиднички одреди. Настанот  ги вмрежи младите извидници од различни одреди преку  креирање заеднички активности и  ги оспособи за подготовка  на проектна апликација. На овој  настан учесниците се здобија со вештини за

Прочитај повеќе

Резултати од конкурсот за уметничко дело

Knots-Art-BP

Почитувани, На почеток сакаме да им изразиме голема благодарност на сите учесници на конкурсот кои со своето учество допринесоа за поуспешна реализација на конкурсот и самата изложба. Со цел да обезбедиме непристасност при изборот на најуспешните дела, оваа задача ја доверивме на независната комисија од уметници на галеријата „Кора“ која изврши увид на изработените уметнички дела изложени на изложбата по

Прочитај повеќе
1 2 3 7