Category Archives: Публикации

Климатски промени

КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ

Публикацијата Климатски Промени е публикација која е дел од Зелената кутија која е комплементарна на програмата КОМПАС. Оваа публикација е изработена со поддршка на Швајцарската Амбасада во Македонија и Швајцарската Развојна Агенција. Оваа публикација е креирана со цел да ви помогне преку активности, игри и забава да научите за климатските промени., кои се нивните последици и влијанија, а со тоа

Прочитај повеќе

КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ – ПРЕДИЗВИК ЗА ДОБИВАЊЕ ЗНАЧКА

klimatski promeni znachka

Публикацијата Климатски Промени – Предизвик за добивање значка е уште една публикација, односно предизвик дел од серијата на учебни и практични прирачници изработена од страна на Глобалната Алијанса на Младите и Обединетите Нации. Првиот дел од изданието дава основни информации за тоа што се климатските промени, зошто се случуваат, како им штетат на екосистемите и на човековото здравје, на населените

Прочитај повеќе

Публикација „БИОДИВЕРЗИТЕТ ПРЕДИЗВИК“

Screenshot_2

Сојузот на извидници на Македонија ви ја претставува публикацијата „Биодиверзитет предизвик“ којa е наменетa за користење од страна на сите извидници низ Македонија, чија цел е да им ги покаже основите на извидниците од сите возрасти за биодиверзитетот и неговото значење преку групна работа, експерименти во природа и на затворено и други активности блиску поврзани со извидништвото.   За сите

Прочитај повеќе

Зошто сум извидник? – Петар Танаскоски

10291105_354612718052766_5715270552197737290_n

Победник на втората недела од конкурсот за извиднички текст, а воедно и добитник на вториот амблем за вештарство – извидник писател е Петар Танаскоски од извидничкиот одред Пионер од Охрид. Во продолжение оригиналниот текст од Петар, “Зошто сум извидник?“ Животот е еден голем лавиринт, кој има безброј влезови, но само еден излез. А сите ние понекогаш сме се нашле во

Прочитај повеќе

Стратегија на Сојуз на Извидници 2020

srrategy

Стратешкото планирање на СИМ е процес кој ќе постави цврсти темели на правецот кон кој ќе се стреми извидничката организација во Р.Македонија и како извидништвото ќе изгледа во 2020 година. „Стратегијата 2020“ е прогресивна и развојна, ќе се стреми кон позиционирање на СИМ како релевантна, модерна и атрактивна организација која ќе биде признаена од институциите и ќе нуди квалитетна програма на

Прочитај повеќе

Младинско организирање во Македонија

Mladinsko org.

Декларативно споменувани како иднината на општеството, младите во Македонија сочинуваат речиси една четвртина од целото население, или поточно 480.828 жители од вкупно 2.022.547 на возраст од 15-29 години. Сепак, и по 22 години самостојност, младите се уште се на маргините на општеството, исклучени од процесите на донесување на одлуки и без механизми за нивна поддршка. Целта на оваа публикација е

Прочитај повеќе

Публикација “Ние Млади!“

New-Picture-1

Изработката на публикацијата Ние Млади, претставува обид да се сумираат повеќето важни податоци од важните сфери на влијание кои се одразени кон младите во Р.Македонија и нивниот однос, состојбите и фактите кои го креираат профилот на просечната млада индивидуа која живее во Р.Македонија. Публикацијата се стреми преку неколку области да ги претстави состојбите на младите во Р.Македонија, а потоа и

Прочитај повеќе