Category Archives: Обуки

ШКОЛА ЗА ОРИЕНТАЦИЈА

shkola za orientacija izvidnici сојуз на извидници на македонија школа за ориентација бусола м53

Од 3ти до 5ти март во Извидничкиот Центар во Охрид се одржа Школа за ориентација, на која учествуваа извидници од цела Македонија. Школата за ориентација беше поделена на две нивоа, односно на основен и напреден курс. Оние кои за прв пат учеа за ориентација се запознаваа со топографијата, бусолата и учеа како се црта интинерер и пишува извештај. На напредниот

Прочитај повеќе

Тренинг за Последиците од Климатски Промени и Заштита на Животната Средина

Тренинг за Последици од Климатски Промени и Заштита на Животната Средина - Climate Change Training Scouts

Во Извидничкиот Центар Охрид од 7ми до 11ти септември се одржа Тренинг за Водачите на СИМ за Последиците од Климатски Промени и Заштита на Животната Средина.  40 извидници и водачи од Сојуз на извидници на Македонија земаа учество во овој тренинг. Како инструктори на овој тренинг освен извидници волонтери од СИМ, земаа учество и експерти од еко сфератa, членови на здружението на

Прочитај повеќе

ШКОЛА ЗА ВОДАЧИ 2016

shkola-za-vodachi-leadership-training-scouts-2

Од 24ти до 30ти јуни во Извидничкиот Центар Охрид се одржа Школа за водачи организирана од Сојузот на извидници на Македонија. На оваа школа земаа учество 34 учесници од извидничките одреди кои се дел од СИМ, а и неколку млади и нови извидници кои се дел од иницијативите за нови одреди во градовите Штип и Крушево. Како дел од програмата

Прочитај повеќе

Младите за своите заедници

Охрид-и-Дебрца-4

Во изминатиот период Сојузот на извидници на Македонија започна со реализирање на нов проект, нова иницијатива, Младите за своите заедници. Овој проект е поддржан од страна на Амбасадата на САД, а неговата цел е креирање на младинска иницијатива, односно, зголемување на младинската вклученост, која ќе се развива и ќе оформи платформа за младите која ќе продолжи да создава и реализира

Прочитај повеќе

Интернационален тренинг за патролни лидери

150341_419391168122777_1913517463_n

Од 5-ти до 12-ти Јули се оддржува тренингот за патролни лидери кој Сојузот на извидници на Македонија во соработка со Данските извидници го организира по вторпат. 28 млади извидници ќе бидат дел од овој тренинг камп кој ќе се оддржува во Скребатно во близина на градот Охрид. Во текот на овие 7 дена извидниците ќе имаат можност да се стекнат

Прочитај повеќе

Обука за возрасните во извидништвото

11350579_883641335031089_360999124975646796_n

Во периодот од 21-ви до 25-ти Мај, Сојузот на извидници на Македонија во соработка со Данските извидници и програмата ASOCIO организираше обука на тема „Возрасни во извидништвото“. Обуката се оддржа во извидничкиот центар Охрид. Оваа обука беше наменета за сите извидници над 19 години, а нејзина цел беше извидниците да стекнат голем број на нови алатки кои би ги искористиле

Прочитај повеќе

Тренинг за патролни лидери – Катлановска Брезица

536577_552305734795578_620811686_n

Од 28 до 31 Август 2014 година во Извидничкиот дом во село Катлановска Брезица се одржа тренинг за патролни лидери на кој присутвуваа 25 учесници од 7 извиднички одреди во Р.Македонија. Програмата на тренингот ги стимулираше учесниците кон градење на лидерски вештини, практикување на организација и комуникација како и ги подготви за менаџирање на патролен состанок. Учесниците на овој тренинг

Прочитај повеќе

Тренинг за подготовка на проектни апликации и вмрежување на млади

WP_20140330_011

Од 28 до 30 Март 2014 година во хотел САН НИКО во Пробиштип се одржа Тренингот за подготовка на проектни апликации на кои се вмрежија 25 учесници од 9 извиднички одреди. Настанот  ги вмрежи младите извидници од различни одреди преку  креирање заеднички активности и  ги оспособи за подготовка  на проектна апликација. На овој  настан учесниците се здобија со вештини за

Прочитај повеќе

Инструкторска школа I степен (wood bage) – Напреден

WoodBadgeWoggle

Почитувани, Со големо задоволство Ве покануваме на продолжителниот прв степен на инструкторска школа по wood badge системот на Светската организација на извидничкото движње во организација на Сојузот на извидници на Македонија. Учесниците на оваа школа ќе имаат можност да се здобијат со теоретско и практично знаење и вештини неопходни за одвивање на процесите во извидништвото како водачи на младински клуб, началник на извиднички

Прочитај повеќе

Недела на едукација

WoodBadgeWoggle

Драги Извидници, Имаме особена чест да ве поканиме да бидете дел и да земете активно учество на првата Недела на Едукација во организација на Сојузот на Извидници на Македонија. Настанот Недела на Едукација е составен од две паралелни школи: Школа за Инструктори, Школа за Лидери на Патроли, на кои учесниците ќе имаат можност да се здобијат со практично знаење и

Прочитај повеќе
1 2