Category Archives: Новости

Оддржано редовното изборно собрание на СИМ

simpim

На 14.04.2013 година, недела, во Домот на културата Кочо Рацин во Скопје, се одржа редовното изборно Собрание на Сојузот на извидници на Македонија. По изборот на работните тела и верификација на делегатите, Собранието започна со усвојување на извештајот за финансиското работење на Сојузот на извидници на Македонија за 2012 година, како и извештајот за работата на СИМ за 2012 година.

Прочитај повеќе

Извидниците поставуваа садници заедно со државните институции

556053_10200861872610105_597309700_n

Денеска, повеќе од 20 извидници од неколку извиднички одреди од Скопје, членки на Сојузот на извидници на Македонија, активно учествуваа во пошумувањето на дел од автопатот “Александар Македонски”. Активноста за пошумување се одржа кај наплатната рампа во Петровец. На денешното поставуавње на садници, покрај извидниците учествуваше и заменик Министерот за животна средина и просторно планирање, м-р Стево Темелковски заедно со

Прочитај повеќе

Младинските организации го започнаа процесот за формирање Национален младински совет

networking

На младинскиот сектор во Република Македонија му е потребна поголема организираност за да се воспостави систем со кој што ќе се овозможи интензивно и континуирано да учествува во процесот на донесување одлуки. Ова беше една од главните пораки која што беше пренесена на јавната дискусија „Основање на Национален младински совет“ одржана на 26 февруари 2013. Основањето на Национален младински совет

Прочитај повеќе

Генералот Котески доби плакета за особен придонес од Сојузот на извидници

koteski500

Сојузот на извидници на Македонија денеска на началникот на Генерал штабот на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески, му додели плакета и благодарница за особен придонес во развојот на извидничкото движење во Република Македонија. На средбата присуствуваше и државниот секретар на Министерството за одбрана, Сашо Стефаноски, а плакетата и благодарницата ја додели старешината на Сојузот на извидници на Македонија, Огнен Стефановски. Признанијата

Прочитај повеќе

Повеќе од 450 извидници го прославија јубилејот на плоштад Македонија

318174_10151473245646772_702981082_n

Светскиот ден на извидниците во Македонија беше прославен на ден 23 Февруари 2013 година. Воедно се прославија и 60 години постоење на Сојузот на Извидници на Македонија. Извидници од целата држава се собраа во Скопје каде што се случуваа настаните. Присуствуваа извидници од сите одреди од Р. Македонија и тоа ИПО Јадран, Прв Скопски Извиднички Одред, ИО Методи Митевски Брицо,

Прочитај повеќе

Свечен прием по повод прославата на јубилејот 60 години извидништво

487315_614487815235189_1554497814_n

Денот на Извидниците и прославата по повод 60 години СИМ Светскиот ден на извидниците во Македонија беше проаславен на ден 23 Февруари 2013 година. Воедно се прославија и 60 години постоење на Сојузот на Извидници на Македонија. Извидници од целата држава се собраа во Скопје каде што се случуваа настаните. Присуствуваа извидници од сите одреди од Р. Македонија и тоа

Прочитај повеќе

СЕМИНАР ЗА ВОДАЧИ НА ПАТРОЛИ И ЈАТА

406776_4410134705079_961107814_n

СЕМИНАРОТ ЗА ВОДАЧИ НА ПАТРОЛИ И ЈАТА се одржа во реновираните простории на ИО Мирко Милески Кичево во периодот од 02. 11. до 21.11.2012 година на кој учествуваа 20 извидници меѓу кој и извидниците од ИО Башкими од Зајас. Исто така семинарот го посетија и гости од Сојузот на Извидници на Македонија и тоа Старешината Огнен Стефаноски, Генералниот секретар Горан

Прочитај повеќе

Тренинг за лидери – И.О. Илинден

536577_552305734795578_620811686_n

Од 02 до 04 ноември во Извидничкиот дом во К.Брезица се одржа тренинг за почетни лидери на патрола. Тренингот беше организиран од Извидничкиот Одред Илинден од Скопје, а подржан од Европската Извидничка Фондација со цел да се оспособат лидери кои ке работат во своите одреди и ќе го шират извидништвото во средини каде не е присутно и кон млади од

Прочитај повеќе

Реновирање на одредските простори – Крива Паланка

305569_246511872123063_989040531_n

Во изминатата недела И.О.Наум Наумовски Боче ги интензивираше активностите за реновирање на своите одредски простории. По активностите за уредување на просториите во текот на летото, во финална фаза е и реконструкцијата на кровната конструкција на просториите. Со финализирање на овие потфати членовите на И.О.Наум Наумовски Боче ќе добијат извиднички уредено катче за спроведување на своите активности. Активностите се изведуваат благодарение

Прочитај повеќе

Г- дин Огнен Стефановски – Нов старешина на СИМ

ognen1

На вонредната седница на Собранието на Сојуз на извидници на Македонија орджана на 28 октомври 2012 година во Дом на градежници „Кочо Рацин“ – Скопје за нов старешина на СИМ именуван е Г-дин Огнен Стефановски. Огнен Стефановски е член на Извидничко Поречанскиот Одред „Јадран“ од Скопје и од 2010 година ја вршеше функцијата член на старешинство на СИМ. Стефановски има

Прочитај повеќе
1 6 7 8 9 10