Category Archives: Новости

Можност за волонтери на WSC 2017 во Азербејџан

World Scout Conference Azerbaijan 2017 - Светска Извидничка Конференција Азербејџан 2017

Во текот на ова лето во август 2017 во Азербејџан ќе се оддржуваат низа активности организирани од WOSM од кои најголемата е Светската Извидничка Конфереција. Светската Извидничка Конференција (World Scout Conference) е водечкото тело, „собранието“ на извидништвото, а дел од него се членовите на Светската Организација на Извидничкото Движење: Националните Извиднички Организации. За потребите на истата, Сојузот на извидници на

Прочитај повеќе

Билтен бр.1 – ЗЛЕТ 2017

af4b055adbcef26aea74033041dd127f

Оваа година Сојузот на извидници на Словенија ја организира својата 15та Смотра, ЗЛЕТ 2017, а Сојуз на извидници на Македонија е поканет да учествува на оваа смотра со свој контингент. Водач на македонскиот контингент на извидници на ЗЛЕТ2017 ќе биде Благојче Секулоски, извидник од ИО „Мирко Милески“ од Кичево. Во Билтен бр.1 ЗЛЕТ 2017 се објаснети сите информации за организацијата на смотрата

Прочитај повеќе

МОЖНОСТ ЗА ВОЛОНТИРАЊЕ ВО СОЈУЗ НА ИЗВИДНИЦИ НА ФРАНЦИЈА

22719e1b87b578c065d91671115c88aa

Години наназад Сојузот на извидници на Македонија и Сојузот на извидници на Франција (Scouts et Guides de France) градат одлична соработка од која се произлезени голем број на кампови, тренинзи, размени на извидници, итн. Оваа година повторно се отвора можноста за еден извидник од Македонија да учествува во студиска посета на Сојузот на извидници на Франција и да работи и

Прочитај повеќе

СОЈУЗУВАЊЕ

sojuzuvanje sojuz na izvidnici na makedonija сојузување сојуз на извидници на македонија

Сојуз на извидници на Македонија како дел од својот проект за поддршка на извидничките одреди и нивно зајакнување, кој е поддржан од страна на Civica Mobilitas, го организира настанот Сојузување. Сојузување е настан кој СИМ го организира чија цел е извидниците и младите да доживеат една заедничка авантура на планина за време на која ќе имаат можност да се стекнат

Прочитај повеќе

Можност за волонтирање во меѓународниот извиднички центар – Suncheon, Кореа

12115631_1014626265225281_4734611377379854994_n

  Сојузот на извидници на Македонија од оваа година започнува соработка со Сојузот на извидници на Кореа. Како прв дел од оваа соработка е можноста за волонтирање како дел од стафот во најголемиот извиднички центар во Азија- Suncheon. Периодот на волонтирање изнесува 3 месеци. Повеќе информации за волонтирањето може да прочитате во документот кој се наоѓа во овој пост. За

Прочитај повеќе

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА YOUNG SPOKESPERSONS TRAINING 2017

IMG_8043.jpg-300x200

Тренингот за млади портпароли или Young Spokespersons е еден од поновите настани на Европскиот извиднички регион кој оваа година ќе се случи во Исланд, од 19ти до 23ти април. Проектен менаџмент, работа со институции и врски со надворешни партнери и врски, се само дел од вештините кои младите ќе може да ги стекнат на овој настан, а чија цел е подобрување

Прочитај повеќе

Повик за 20 младински работници кои ќе спроведуваат младински програми во период февруари-мај 2017

see you watching me izvidnici извидници крик

Центар за младински активизам Цма Крик и Сојуз на извидници на Македонија спроведуваат проектни активности од проектот See You Watching Me финансирани од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ и Европската Унија (ЕУ). Проектните активности се одвиваат во период од јануари 2017 до декември 2017 година. Цели на проектот: Да се зголеми социјалната инклузија на млади лица со попречености и нивните

Прочитај повеќе

ПОВИК ЗА ВОДАЧ НА КОНТИНГЕНТ НА СИМ НА ЗЛЕТ 2017

Screenshot_5

Во периодот од 1ви до 10ти Август 2017 година во Словенија ќе се одржи 15тата Смотра на Сојузот на извидници на Словенија (ZTS). Смотрата ќе се одржи во околината на Велење, Словенија. Програмата за време на смотрата е наменета за извидници на возраст од 13 до 18 години, а сите останати извидници над 18 години ќе му се приклучат на

Прочитај повеќе

Планирањето и реализацијата на активностите во рамките на извидничката организација прествена на Првиот приватен универзите ФОН

fon2

На 17.11.2016 год. (четврток) пред студентите на Факултетот за спортски менаџмент и останатите студенти од другите факултети при Првиот приватен универзите ФОН, беше презентирана тема  “Планирање и реализација на  активности во рамките на извидничката организација“.  Презентацијата беше реализирана од страна на нашиот извидник, инструктор од втор степен м-р Ангелче Гушев , а на покана на проф. д-р Лиза Чакареска. Предавањето

Прочитај повеќе

Ахмад Алхендави (Ahmad Alhendawi) назначен како следниот Генерален Секретар на WOSM

photoaa

15 Ноември 2016, Куала Лумпур, Малезија: На Сојузот на извидници на Македонија му е задоволство да го објави именувањето на Ахмад Алхендави како следниот Генерален Секретар на WOSM, воедно најмладиот во историјата на организацијата. “Чест и задоволство ми е да бидам понуден со можноста да служам како Генерален Секретар на оваа уникатна организација, претставувајќи го најголемото образовно младинско движење во

Прочитај повеќе
1 2 3 4 9