Category Archives: Новости

Извидниците од Кичево добиваат своjа просторија

simpim

Општинските власти во Кичево за потребите на Извидничкиот Одред Мирко Милески од Кичево започнаа со реновирање на одредските простории во соработка со членовите од овој одред. По неколку години со овој потфат извидниците во Кичево ќе добијат современ простор за реализирање на своите активности. Одредските простории ќе прераснат во центар за едукација, дружење и многубројни работилници за младите во Кичево.

Прочитај повеќе

Велешките извидници се вратија од пловење

Vlahov

По четири дена пловење по Вардар осумдесетина учесници традиционалнаата регата „Гемиџии“ пристигнаа во Гевгелија. Модерните гемиџии испловија 140 километри по Вардар во исклучително топло време. Учесниците ноќеваа на воениот полигон Криволак, во Демир Капија и во Марвинци. – Имавме можност во првите два дена да ги покажеме нашите физички способности. Ова беше Вардарски начин на пловење, кога нивото на реката

Прочитај повеќе

Волонтер во извиднички одред “Димитар Влахов“

Vlahov

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес ја продолжува соработката со Мировниот корпус. Соработката продолжува со доаѓањето на волонтерот на Мировниот корпус, г-дин Даниел (Ден) Поликов, кој што од 23 јули ќе започне со работа и ќе остане повеќе од една година присутен во канцеларијата на нашиот одред. Со доагањето на волонтерот се зголемува капацитетот на канцеларијата на извиднидничкиот одред од

Прочитај повеќе

Почина Г-дин Златко Митков

RIP

На 10.07.2012 година во вечерните часови почина Г-дин Златко Митков, извидник од И.О. Младост и Старешина на СИМ во периодот 2009 – 2011 година. Златко Митков стапи на својата функција во исклучително важен париод за извидништвото во Македонија, несебично споделувајки ја својата мудрост и енергија во структурата на организацијата. Целиот свој живот беше член на извидничката организација во Извидничкиот Одред

Прочитај повеќе

“ВОДЕНИ ЛУДОРИИ 2012”

galeb

На ден 11.06.2012 година, во организација на ИПО “Галеб” беше реализиран традиционалниот извиднички натпревар од забавен карактер “ВОДЕНИ ЛУДОРИИ 2012”. Настанот беше реализиран во летниот клуб REGENT во близина на Марков Манастир, а истиот беше наменет за извидници од категориите “развигорци” и “помлади извидници”. Началник на настанот беше Јане Плавевски, додека одговорно лице за програмските активности беше Добромир Алексиќ, двајцата

Прочитај повеќе

ИЗВЕШТАЈ ОД “ВОДЕНИ ЛУДОРИИ 2012″

galeb

На ден 11.06.2012 година, во организација на ИПО “Галеб” беше реализиран традиционалниот извиднички натпревар од забавен карактер “ВОДЕНИ ЛУДОРИИ 2012”. Настанот беше реализиран во летниот клуб REGENT во близина на Марков Манастир, а истиот беше наменет за извидници од категориите “развигорци” и “помлади извидници”. Началник на настанот беше Јане Плавевски, додека одговорно лице за програмските активности беше Добромир Алексиќ, двајцата

Прочитај повеќе

Пролетна активност за најмладите

psio1

На 19.05.2012 година во организација на Првиот Скопски Извиднички Одред низ центарот на Скопје се одржаа повеќе активности за најмладите извидници. Симболично младите извидници на возраст до 15 години ги решаваа поставените загатки и се едуцираа за историјата на извидништвото и градот Скопје. На манифестацијата учествуваа 80 извидници од повеќе извиднички одреди од Р.Македонија. Првопласирани во генерален пласман беа извидниците

Прочитај повеќе

Пелинце 2012

skaut1

Од 11 до 13-ти Мај 2012 година на терените на село Пелинце, Куманово Извидничкиот Одред „Скаут„ ги организираше своите традиционални средби на извидници. На настанот учествуваа над 80 извидници од Р.Македонија и Р.Србија кои се натпреваруваа во орентациониичен, и извиднички вештини. Покрај натпреварувачкиот карактер на настанот преку кој се постигна стимулација на младите за личен развој и усовршување на стекнатите

Прочитај повеќе
1 13 14 15