Category Archives: Новости

Ново истражување потврди: Извидниците ги зајакнуваат заедниците

љњертѕ

Како извидници, веќе ни е познато дека извидништвото развива социјално ангажирани млади луѓе – поединци кои се љубопитни, љубезни, срдечни, активни, издржливи и опремени со вештини кои се важни во животот. Овојпат имаме и докази за да го потврдиме ваквото тврдење.

Прочитај повеќе

Одиме на хајк!

p015gn2m

Хајкот е еден од најзабавните начини како да ја истражите природата во секое годишно време. Тој е една од стандардните активности на извидниците преку која тие ги испробуваат своите вештини и го применуваат во пракса она што го научиле. Што почесто се практикува оваа активност, толку подобри и поснаодливи извидници се создаваат.

Прочитај повеќе

Извидниците ќе го промовираат туризмот на Пониква и Осоговските Планини

43012819_10214130274351201_6571285055048515584_n

На 29.08.2018 во Кочани извидниците од ИО „Ластовица“ го презентираа Извидништвото пред високи домашни и странски функционери и неговиот импакт врз развојот на туризмот во Источна Македонија.

Прочитај повеќе

Извидничка еко-акција на Кањон Матка по повод 8-ми Септември

41440078_10156645517549464_3228221119026692096_o

Веќе месеци со ред, Првиот скопски извиднички одред успешно ја реализира акцијата „ТИ СИ атрАКТИВЕН“ на територијата на Град Скопје, како во основните и средни училишта, така и на јавните површини во овој град. Минатиот месец, нивната еколошка акција беше одржана на Кањон Матка, каде по повод одбележувањето на 8-ми Септември, Денот на независноста на РМ, заедно со извидниците на

Прочитај повеќе

Придобивките од волонтирањето

Volunteer-web

Ново истражување покажа дека волонтирањето има големо позитивно влијание врз животот на оние кои волонтирале во добротворни цели, но дека нивниот труд не секогаш е поддржан од страна на работодавачите. Според истражувањето, мнозинството волонтери изјавиле дека се чувствуваат позадоволни (70%) и дека имаат повеќе самопочит (66%) од почнувањето на нивната волонтерска работа, како и намалено чувство на осаменост (42%) и

Прочитај повеќе

Како да ја планирате вашата програма за новата извидничка година

_DSC3512

Во септември започнува и новата Извидничка година, а со неа и можноста за промени. Затоа освежете ја Вашата програма и пробајте нешто ново. Новата извидничка година не е само време кога треба да ги разгледувате вашите минати резултати, туку тоа е период кога треба да размислувате за идните нешта, за годишната програма која стои пред вас и што вие би

Прочитај повеќе

Како да започнете логорски оган без кибритчиња или запалка

steve_B_firelighting

Соодветно време за да ги усовршите вашите способности за палење на оган сигурно не е кога веќе ќе бидете изгубени во природа. Особено важно е да ја научите уметноста на палење оган без да користите кибрит или запалка. Што ако врне и кибритчињата се намократ? Што ако ниските температури ја уништат вашата запалка? Секој метод може да биде корисен, а

Прочитај повеќе

Извидничка Академија 2018 во Скопје!

spices2-1-1

Дали сакате да бидете дел од најголемиот едукативен европски извиднички настан?! Прочитајте подоле повеќе за тоа како може да бидете учесник на настанот и не пропуштајте ја оваа шанса! Пријавувањето е до 10.10.2018, со испраќање на апликациска форма на jane@scout.org.mk. *линк за превземање на документот: https://docs.google.com/document/d/1mnlryrIEHYMTHYFMHmsaseFW5h04EfcbB_Y-U5NBGR4/edit?usp=sharing

Прочитај повеќе

Повик за водач на контингент на Европска Смотра 2020 во Полска!

logo_european_jamboree_2020_kolor-01

Повик за водач на контингент на Европска Смотра 2020 во Полска! ⚜️ Пријавувањето е до 10.10.2018, со испраќање на апликациската форма на jane@scout.org.mk. За сите дополнителни информации погледнете ги сликите во прилог. *Линк за симнување на апликациската форма: https://docs.google.com/document/d/12Dis1FfNl-JHci4Jq1j5E2zzlz9A4MIXunNKC0CImX0/edit?usp=sharing

Прочитај повеќе

12та Смотра на СИМ [Билтен 4.0]

Драги извидници, Последниот Билтен 4.0 е тука! Во него можете да најдете корисни информации околу пристигнувањето, структурата на кампот, програмата, хигиената и обезбедувањето во кампот и друго… Доколку имате некакви прашања слободно контактирајте не! Се гледаме во Скребатно!

Прочитај повеќе
1 2 3 10