Category Archives: Новости

Направи Добро Дело 2019

52164997_692121931189656_2337483608081563648_n

По повод 22ри февруари, Денот на извидниците, извидниците и извидничките одреди реализираа активности на локално и национално ниво под мотото “Направи добро дело”. Во прилог може да погледнете некои од акциите и добрите дела кои беа остварени оваа недела. И.О. Методи Митевски – Брицо Младите извидници од “Брицо” се приклучија на акцијата „Креирај и донирај“, организирана од Зоолошката градина во

Прочитај повеќе

Подобрување на активностите и искуствата на младите во Охрид

52478555_2587063714853212_6508618578801983488_n

Главната цел на проектот е да допринесе во развојот на единствени и квалитетни искуства за младите туриство во Охридскиот регион, а со тоа и зголемување на профитот генериран со дополнителните активности. Истиот се стреми кон модернизирање на Извидничкиот центар Охрид и зголемување на атрактивни туристички пакети од обаласта на развојот и едукација кои гарантираат висок квалитет на искуства на младите.

Прочитај повеќе

Network Meeting for Guide and Scout External Representatives

50949560_2150850378310172_8078793291472044032_o

На настанот учествуваа извидници и водачи кои ги претставуваа нивните организации на различни надворешни платформи, вклучувајќи ги и нивните Национални совети за млади. Целта на настанот беше да се подобрат состојбите и влијанијата на членките врз општеството преку поддршка во областа на надворешните односи и развојот на младински политики. Состанокот овозможи сите волонтери и извидници да се здружат, да разменуваат

Прочитај повеќе

Зимување 2019

50517188_10156955965479464_1358764778704601088_o

Зимување Браќа Миладиновци Традиционално и оваа година извидниците од Извидничкиот Одред Браќа Миладиновци организираа зимување во Извидничкиот Центар Градовци. Зимувањето се одржа од 10-ти до 13-ти јануари. На ова зимување извидниците уживаа во преубавата зимска идила во с. Градовци, полагаа Извиднички Вештарства, се дружеа и створија голем број на спомени. Исто така, покрај програмата исполнета со голем број работилници, игри

Прочитај повеќе

Извидниците од Велес го уредија домот на НВО

На овој настан се изврши интервенција во јавниот простор, поточно репарирање и менување на покривната конструкција на Летниковецот, фарбање и фарбање на клупите и постоечката маса. Исто така се изврши фарбање на ѕидот на зградата од Домот на НВО кој бше покриен со невкусни графити и на некои места со оштетена фасада. Покрај овие активности, беше средена и кровната конструкција

Прочитај повеќе

Биди ЕКО со Гете Институт и ПСИО

Целта на оваа активност е подигање на нивото на еко едукација и мотивација за соработка и вмрежување, исто така проактивно одржување на чистотата во нивната животна средина преку мал компетитивен натрпевар, заедно со кратка работилница. На работилницата учениците изработуваат мал еко систем каде најдоле ставаат камчиња, земја, малку мов, растение по избор и на крај вода. Како функционира експериментот: Во

Прочитај повеќе

Еквинокс и активности со децата од ИСКРА

По повод 3-ти декември – меѓународниот ден на лица со попреченост учениците од ,,ИСКРА” Штип имаа приредба на која присуствуваа градоначалникот на Општина Штип, заедно со претставници на Општината, директорите на средните училишта Јане Сандански, Коле Нехтенин и Димитар Мирасчиев, присуствуваа и претставници од извиднички одред Еквинокс – Штип. По завршувањето на приредбата на сите ученици свечено им беа доделени

Прочитај повеќе

ПСИО Работилница

Настанот беше поддржан преку одредскиот грант на ПСИО и Peace Corps волонтерот Chris. 10те волонтери одржаа три посебни работилници, на кои извидниците имаа можност да се запознаат со новите вештарства кои ги воведоа во нивната програма: Грнчарство, Извидник научник и Плетење, а воедно и да ги полагаат. Забавно искористен ден исполнет со смеа и дружба и покрај малите временски непогоди!

Прочитај повеќе

Go Green & Scouts – Обединување за здрава животна средина и чист воздух

Сојузот на извидници на Македонија заедно со Гоу Грин- Скопје оддржа дводневен  тим билдинг на 12ти и 13ти декември во извидничкиот дом на ИПО Јадран во село Брезица, Катлановско. Во текот на двата дена, организациите се запознаа подобро презентирајќи ги своите мисија, визија, цели, стратешки области, структура и начин на функционирање. Преку низа на активности како работилница за понатамошна заедничка соработка,

Прочитај повеќе

Како да имате информирани родители

scout book

Состаноците со родителите на Развигорците се одржуваат од време на време, а понекогаш тие се дел и од активностите во кои учествуваат нивните деца. За време на тие настани, извидниците во меѓусебната комуникација користат најразлични фрази и термини, кои во голем број од случаите, родителите не ги разбираат. Наједноставниот начин како би им би објасниле тие непознати и нови за

Прочитај повеќе
1 2 3 15