Category Archives: Настани

Road Taste – Mont Saint Michel (Франција)

a77

Сојузот на извидници на Македонија, во соработка со Сојузот на извидници на Франција и Сојузот на извидници на Германија во периодот од 12 до 26 Јули 2014 во Mont Saint Michel, Франција ќе организира меѓународен извиднички камп за Ровери (извидници на возраст од 17 до 22 год). Целта на кампот е да се поттикне интернационална и интеркултурна размена, да се

Прочитај повеќе

Резултати од конкурсот за уметничко дело

Knots-Art-BP

Почитувани, На почеток сакаме да им изразиме голема благодарност на сите учесници на конкурсот кои со своето учество допринесоа за поуспешна реализација на конкурсот и самата изложба. Со цел да обезбедиме непристасност при изборот на најуспешните дела, оваа задача ја доверивме на независната комисија од уметници на галеријата „Кора“ која изврши увид на изработените уметнички дела изложени на изложбата по

Прочитај повеќе

Ајде Македонија 2013

lets

Во Сабота 5-ти Октомври ќе се одржи националната акција за чистење и развивање на свест околу отпадот. За таа цел ќе се спроведе акција на територија на цела Македонија во организација на асоцијацијата Ајде Македонија во која членува како основач и Сојузот на извидници на Македонија. Акцијата има за цел да го исчисти отпадот кој се наоѓа на несоодветни места

Прочитај повеќе

ДИОН 2013

1186074_564265233635369_1730707249_n

Почитувани, Со задоволство Ве покануваме да земете учество на јубилејниот 20ти по ред ДИОН – DION 2013 во Долно Строгомиште – D. Strogomiste. Оваа година повторно ве покануваме и ве предизвикуваме да зедете учество во настанот кој ветува многу авантура, дружење и едукација. Време е да видеме кој е првакот во полето на ориентацијата и извидништвото и време е за

Прочитај повеќе

Продолжува соработката со Данските извидници

541575_3685657587102_1932588449_n

Од 9 до 11 февруари 2013 год. во Скопје и Велес се одржаа серија средби со Данските извидници преку што се поставија темелите на соработката во наредните две години. На 9 февруари 2013 год. (сабота) во просториите на извиднички одред “Димитар Влахов“ во Велес, се одржа првата средба со преставниците на Данските скаути, господата Ханс Хенрик Хамерун и Мајкл Гри. На

Прочитај повеќе

Проекција на филмот : Си тераме по наше – Gremo mi po svoje

548659_316643228449513_479352106_n

Прв Скопски Извиднички Одред Ве поканува сите да дојдете и заедно да го гледаме најизвидничкиот филм до сега снимен.   Во недела 16.12.12 со почеток во 14:00 во дом на АРМ, за сите што го сакаат извидништвото присуството е задолжително !!!! Влезот е бесплатен.   Не заборавајте да понесете униформа и марама…  

Прочитај повеќе

Зимски извиднички камп – Разбуди го детето

simpim

На нашето дружење никогаш не доаѓа крај, затоа ве повикуваме заедно да поминеме и дел од зимскиот распуст во падините на планината Плачковица, во топлата атмосфера на планинарскиот дом „Џумаја“. -Потребно: топла облека и облека потребна за активности на снег , вреќи за спиење, зимски реквизити(санки и слично ). -Правила (повторно старите): не се потребни екипи, учесници можат да бидат сите

Прочитај повеќе

27-ми Средби на Извидници – Велес 2012

391722_495349633810151_564253185_n

Од 05 до 07 Октомври 2012 година Извидничкиот Одред Димитар Влахов од Велес по дваесет и седми пат ги организираат традиционалните извиднички средби „Велес – 2012’’. Овие 27 Средби Извидничкиот Одред Димитар Влахов ги организира на нова локација, во градот Велес, на манастирот Св.Илија и околина на Велес, а програмата опфака ориентацијата, топографија, сигнализација и многу дружење и игра како

Прочитај повеќе

Извиднички Летен Камп – Црна Гора

brico

Од 04.07.2012 до 13.07. 2012 година во Буљарица, Р. Црна Гора ќе се одржи летен извиднички камп. Кампот нуди интерактивна програма со многу авантура, дружење и запознавање на природните, културните убавини на Р.Црна Гора. На кампот можат да учествуваат извидници од сите категории. Организатор на кампот се Првиот Скопски Извиднички Одред, И.О. Брака Миладиновци и И.О. Методи Митевски – Брицо.

Прочитај повеќе

Марш за намалување на СО 2

maes

Овој марш претставува граѓанска иницијатива за намалување на загаденоста на воздухот. Маршот претставува конкретна порака до сите одговорни чинители за загадувањето на воздухот и до надлежните институции за превземање мерки за намалување на штетните емисии во воздухот. Се повикуваат сите загрижени граѓани да го подржат, промовираат и присуствуваат на овој настан. Собирно место е Плоштад Македонија. Рутата е од плоштадот по

Прочитај повеќе
1 11 12 13 14