Category Archives: Настани

Светска извидничка конференција и младински форум – Словенија 2014

naslovna-1

Од 4-ти до 7 август 2014 година во Рогла и од 11 до 15-ти во Љубљана (Словенија ) се одржа Светскиот Извиднички младински форум и 41вата Светската Извидничка конференција. Сојузот на извидници на Македонија активно учествуваше во настаните со 3 делегати. Светскиот Извиднички младински форум е образовна алатка за поддршка на процесот на развивање на учеството на младите во партнерство

Прочитај повеќе

Младински извиднички инизијативи за подобар свет – Messengers of Peace

10360712_793908263960323_9177975823704597347_n

Во текот на изминатото лето младите извидници беа исклучително активни. Дополнително на летните кампови, обуките и меѓународните размени ова лето како дел од глобалната извидничка иницијатива, македонските извидници имплементираа 10 локални иницијативи за развој на заедницата , поддршка на младите и зајакнување на капацитетите на младите луѓе. Млади извидници од 9 извидници единици во соработка со заедниците , партнерите ,

Прочитај повеќе

Учествуво на 9тата смотра на Сојузот на Извидници на Србија

Насловна

Сојузот на извидници на Македонија зема учество на 9та Смотра на извидници на Србија, која што се одржа во Бела Црква во периодот од 25.7 – 4.8.2014 год. Македонскиот контингент го сочинуваа 30 извидници од кои 12 извидници од И.О.Димитар Влахов – Велес, 12 извидници од И.О.Мирко Милески – Кичево како и пресдставници од И.О.Наум Наумовски Борче – Крива Паланка

Прочитај повеќе

Подржани 8 локални извиднички младински иницијативи (Messengers of Peace)

download

Согласно динамиката на проектот на Сојузот на извидници на Македонија – „Промена преку учење“ од глобалната извидничка иницијатива „Гласници на мирот“ во текот на месец Април беше распишан конкурс за подршка на локални младински извиднички иницијативи на кој конкурираа вкупно 17 младински иницијативи. Евалуацијата на аплицираните апликации за добивање на финансиска поддршка се одржа од 10 до 11 Мај при

Прочитај повеќе

Road Taste – Mont Saint Michel (Франција)

a77

Сојузот на извидници на Македонија, во соработка со Сојузот на извидници на Франција и Сојузот на извидници на Германија во периодот од 12 до 26 Јули 2014 во Mont Saint Michel, Франција ќе организира меѓународен извиднички камп за Ровери (извидници на возраст од 17 до 22 год). Целта на кампот е да се поттикне интернационална и интеркултурна размена, да се

Прочитај повеќе

Резултати од конкурсот за уметничко дело

Knots-Art-BP

Почитувани, На почеток сакаме да им изразиме голема благодарност на сите учесници на конкурсот кои со своето учество допринесоа за поуспешна реализација на конкурсот и самата изложба. Со цел да обезбедиме непристасност при изборот на најуспешните дела, оваа задача ја доверивме на независната комисија од уметници на галеријата „Кора“ која изврши увид на изработените уметнички дела изложени на изложбата по

Прочитај повеќе

Ајде Македонија 2013

lets

Во Сабота 5-ти Октомври ќе се одржи националната акција за чистење и развивање на свест околу отпадот. За таа цел ќе се спроведе акција на територија на цела Македонија во организација на асоцијацијата Ајде Македонија во која членува како основач и Сојузот на извидници на Македонија. Акцијата има за цел да го исчисти отпадот кој се наоѓа на несоодветни места

Прочитај повеќе

ДИОН 2013

1186074_564265233635369_1730707249_n

Почитувани, Со задоволство Ве покануваме да земете учество на јубилејниот 20ти по ред ДИОН – DION 2013 во Долно Строгомиште – D. Strogomiste. Оваа година повторно ве покануваме и ве предизвикуваме да зедете учество во настанот кој ветува многу авантура, дружење и едукација. Време е да видеме кој е првакот во полето на ориентацијата и извидништвото и време е за

Прочитај повеќе

Продолжува соработката со Данските извидници

541575_3685657587102_1932588449_n

Од 9 до 11 февруари 2013 год. во Скопје и Велес се одржаа серија средби со Данските извидници преку што се поставија темелите на соработката во наредните две години. На 9 февруари 2013 год. (сабота) во просториите на извиднички одред “Димитар Влахов“ во Велес, се одржа првата средба со преставниците на Данските скаути, господата Ханс Хенрик Хамерун и Мајкл Гри. На

Прочитај повеќе

Проекција на филмот : Си тераме по наше – Gremo mi po svoje

548659_316643228449513_479352106_n

Прв Скопски Извиднички Одред Ве поканува сите да дојдете и заедно да го гледаме најизвидничкиот филм до сега снимен.   Во недела 16.12.12 со почеток во 14:00 во дом на АРМ, за сите што го сакаат извидништвото присуството е задолжително !!!! Влезот е бесплатен.   Не заборавајте да понесете униформа и марама…  

Прочитај повеќе
1 10 11 12 13