Category Archives: Настани

Тренинг за тренери – Мировен дијалог, Мадрид 2017

scouts macedonia training for trainers madrd izvidnici izvidnik

Мирот и конфликтот се силно вкоренети меѓу индивидуите. Разбирањето на конфликтот е првиот чекор при истражување на разни начини за градење мир. Тренингот за тренери на тема „Мировен дијалог“ собра 30 извидници од 15 држави од Европа во Мадрид со единствена цел, обучување на тренери кои ќе ја шират мисијата на извидниците и ќе се стремат кон градење на подобар

Прочитај повеќе

СОЈУЗУВАЊЕ

sojuzuvanje-sojuz-na-izvidnici-13

Сојуз на извидници на Македонија како дел од својот проект за поддршка на извидничките одреди и нивно зајакнување, кој е поддржан од страна на Civica Mobilitas, го организира настанот Сојузување. Сојузување е настан кој СИМ го организира чија цел е извидниците и младите да доживеат една заедничка авантура на планина за време на која ќе имаат можност да се стекнат

Прочитај повеќе

ДЕН НА ИЗВИДНИЦИ

den na izvidnici scouts day macedonia poligon na spretnost

Сојуз на извидници на Македонија и оваа година организираше настан за младите извидници по повод Светскиот Ден на Извидниците. Овој ден е познат и под името Founder’s Day, односно Денот на Основачот на Извидништвото, Баден Пауел. Настанот Ден на извидници, кој се одржа на 26ти февруари, започна на градскиот плоштад Македонија во Скопје, каде по постројувањето, настанот официјално започна. Извидниците

Прочитај повеќе

Зимска авантура 2017

zimska avantura 2017 izvidnici sneg

Ниските температури не ги спречуваат изидниците да се забавуваат, напротив тоа претставува само уште поинтересен предизвик кој треба да се надмине за да се доживее уште една интересна авантура! Извидниците од ИПО Галеб, ИО Браќа Миладиновци и ПСИО, овие денови се дел од организираните зимувања кои се случуваат во Извидничкиот Центар Градовци и во Мокрени. Стотина извидници, меѓу кои и

Прочитај повеќе

Изградба на музеј на извидници

15129893_200295040379612_1792014024_n

На прославата на 56 години од постоењето на извиднички одред „Наум Наумовски – Борче“ Крива Паланка, беше најавен нов  проект кој ќе го реализираат извидниците, изградба на музеј на извидници. – Чест ми е на роденденот  да најавам нов капитален проект со кој во старите простории на извидничкиот одред  ќе се оформи музеј што ќе ги возобнови спомените од 1960

Прочитај повеќе

Работен Викенд за Креирање Програма и Алатки за Климатски Промени

raboten-vikend-za-kreiranje-alatki-i-programa-za-klimatski-promeni-3

Од 4ти до 6ти ноември во Извидничкиот Центар Охрид се одржа Работен Викенд за Креирање Програма и Алатки за Климатски Промени. На настанот учествуваа извидници од ИПО Јадран, ИПО Галеб и ИО Браќа Миладиновци од Скопје, ИО Пионер од Охрид, ИО Феникс од Прилеп, ИО Ластовица од Кочани, ИО Скаут од Куманово, ИО Гоце Делчев од Свети Николе и извидници

Прочитај повеќе

ОРИЕНТАЦИСКА ДРУЖБА СО ИЗВИДНИЦИТЕ

ориентациска дружба со извидници за поддршка на лицата со даун

Месец октомври е месец посветен на лицата со Даунов синдром, односно подигнување на јавната свест и поддршка на овие лица. Заедно со Центарот за Младински Активизам – КРИК организиравме неколку часовна ориентациона дружба во Градскиот парк во Скопје на 13ти октомври, четврток, која започна во 13:30 часот. Со повеќе забавни игри и работилници, учесниците кои се натпреваруваа во тимови имаа

Прочитај повеќе

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ, СИМ 2016

старешинство сим извидници stareshinstvo sim iizvidnici

На 2ри октомври во просториите на општина Кисела Вода, се одржа редовното Изборно Собрание на СИМ за 2016 година. Како прва точка на собранието се разговараше за тековните проекти и активности кои се превземени од страна на СИМ, беше презентиран напредокот кој е постигнат во новата извидничка програма, како и меѓународните активности во кои извидниците од Македонија земаа учество во

Прочитај повеќе

ASOCIO САМИТ ВО МАКЕДОНИЈА

group picture of scouts at asocio summit in macedonia

За прв пат од почетокот на своето постоење ASOCIO организира самит, со помош во организацијата од Сојуз на извидници на Македонија. Самитот се одржа во Извиднички Центар Охрид од 16 – 18.09.2016. Во текот на овој еден викенд беа присутни учесници од 13 сојузи кои веќе соработуваат и оние кои ќе започнат да соработуваат со ASOCIO. Учесници од Македонија, Србија,

Прочитај повеќе

ТРЕНИНГ СЕМИНАР ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ И СПАСУВАЊЕ ВО ПРИРОДА

survival-and-rescue-seminar-10-trening-za-spasuvanje-prezhuvuvanje-vo-priroda-direkcija-za-zashtita-i-prezhivuvanje

18 учесници од Албанија, Македонија, Хрватска, Словенија, Србија, Црна Гора, Бугарија, Турција и Босна и Херцеговина, од 4ти до 11ти септември учествуваа на Тренинг Семинарот за Преживување и Спасување во Природа кој е организиран во соработка со Дирекција за Заштита и Спасување и е поддржан од Иницијативата за Подготвеност за Катастрофи и Превенција на Југоисточна Европа. Овој семинар се одржа на повеќе

Прочитај повеќе
1 2 3 7