Category Archives: Волонтерство

Извидник на годината

fefdcc41-9949-4516-b603-aa6ee4ff28cb

На 21.12.2019 се организираше волонтерска забава за заокружување на уште една успешна година за која најзаслужни беа баш тие, ВОЛОНТЕРИТЕ!!! Повеќе од 100 извидници од целата држава беа присутни на забавата во Домот на градежници каде покрај музика и песни и многу смеа се избра и извидникот на годината. Бојан Ѓошев, со својот ангажман на локално ниво во First Scout

Прочитај повеќе

ИПО „Јадран“ во градинката „Буба Мара“, населба Лисиче

46312971_2244121169208540_7718296615936589824_o

На 15.11.2018 началникот, дел од водачите и извидниците од категоријата Истражувачи од Извидничкиот поречански одред „Јадран“ го посетија објектот „Пчелка 1“ на градинката „Буба Мара“ во населба Лисиче, Скопје.

Прочитај повеќе

Месец октомври – месец на Извиднички каравани

Како дел од Проектот „Градење на културни мостови помеѓу младите од Источна и Западна Македонија“, во месец октомври Караваните на Сојузот на извидници на Македонија посетија пет градови во Македонија, каде ги запознаа младите со дел од извидничките активности. Битола, Куманово, Гевгелија, Дебар и Виница имаа можност да се дружат со нашите волонтери, да научат по некоја извидничка игра, но

Прочитај повеќе

Повик за волонтери за Eвропска извидничка академија

spices2-1-1

Европската извидничка академија е најголем образовен настан кој секоја година се организира од страна на Европскиот извиднички регион на WOSM во соработка со Европскиот извиднички регион на WAGGGS. Оваа година честа да биде домаќин на извидничката академија му припадна на Сојузот на извидници на Македонија.

Прочитај повеќе

Кристина Кочевска : Да се биде волонтер, да се биде дел од интернационалното извидништво

FB_IMG_1502185977988[1]

Велат најдобриот начин да се пронајдеш себеси е да се изгубиш во давање помош на другите….Кога работите ви се чинат неподносливи и го чувстувате стегањето од ланецот на секојдневието најдоброто нешто што може да донесе целосен животен пресврт е да се стане волонтер или уште подобро да се замине на волонтерска пракса во странство. За мене, како долгогодишен извидник и

Прочитај повеќе

Зошто Kandersteg International Scout Centre?

kandersteg-scouts-macedonia-izvidnici

Kandersteg International Scout Centre или Интернационалниот Извиднички Центар Кандерштег е еден од најпознатите извиднички центри кој секој извидник треба да го посети барем еднаш во животот. Сместен во Швајцарските Алпи центарот работи во текот на целата година, а за него се грижат огромен број на волонтери од целиот свет. Ена Андовска, извидничка од ИПО Галеб од Скопје летово беше дел од

Прочитај повеќе

Направи добро дело

ПСИО со децата во центарот за дневен престој во Шуто Оризари

По добрата практика од минатогодишната крводарителска акција и кампањата за “Направи добро дело”, Сојузот на извидници на Македонија во соработка со одредите членки, одлучи да ја повтори акцијата. Во текот на февруари, одредите заедно со извидниците, покрај реализација на својата годишна програма, се фокусираа и на активности по повод 22ри февруари – Светскиот ден на извидници. Покрај тоа, дел од

Прочитај повеќе

Создаваме подобар свет!

12240011_968926686502553_5676736237386423797_n

После поминат пат од илјадници километри, менувајќи неколку транспортни средства, од кој поголем дел од патот го поминале пеш, дневно илјадници мигранти пристигнуваат на границата кај Табановце. Секој од нив посебно, со приказна, зашто и како го напуштиле својот дом, но со голем елан и желба, се упатуваат до својата крајна дестинација. Со секое шише вода, топол оброк и пар

Прочитај повеќе

Реконструкција на Извидничкиот Центар во с. Градовци

10649867_1085120591527483_8712640516071759838_n

Со напорна работа, целосно посветени, извидниците од извидничкиот одред Браќа Миладиновци, успеаа целосно да реконструираат старото селско училиште во Градовци, кое несомнено ќе прерасне во еден од најдобрите и најпријатните центри за многу нови генерации извидници во околината на Скопје. Реконструкцијата опфати целосна адаптација на просторија во функционален тоалет, реновирање на кујната и пренамена на училниците во соби за спиење,

Прочитај повеќе

Форум за младинска програма

WP_20140322_003

Форумот за младинска програма ќе ги собере клучните претставници во полето на младинската програма од извидничките одреди во Р.Македонија поканувајки ги воедно и водачите и тренерите од одредите. Од 9 до 11 Мај учесниците ќе дискутираат за инднината на кој начин извидништвото ќе се спроведува кон нашето членство, каква едукација ќе нудеме на младите и како ќе останеме релевантни и

Прочитај повеќе
1 2