Придобивките од волонтирањето

Ново истражување покажа дека волонтирањето има големо позитивно влијание врз животот на оние кои волонтирале во добротворни цели, но дека нивниот труд не секогаш е поддржан од страна на работодавачите.

Volunteer-web
Според истражувањето, мнозинството волонтери изјавиле дека се чувствуваат позадоволни (70%) и дека имаат повеќе самопочит (66%) од почнувањето на нивната волонтерска работа, како и намалено чувство на осаменост (42%) и стрес (33%).
Скоро две третини (65%) исто така, изјавиле дека од почетокот на волонтирањето развиле корисни работни навики и вештини, додека 59% кажале дека се чувствуваат посамоуверени и 54% дека се помотивирани за нивната работа.
Покрај поврзаноста меѓу волонтирањето, подобрената работна навика и подобрената благосостојба на вработените, истражувањето, исто така, предизвика загриженост.
Скоро две третини (62%) кажале дека било тешко да балансираат помеѓу работата и волонтирањето и скоро една третина (32%) од вработените кажале дека не им е удобно да го прашуваат нивниот работодавец за повеќе слободно време за нивното волонтирање.
Волонтери, како и да е, Сојузот на извидници на Македонија Ви благодари за вашата посветеност за нашето движење! Не би биле каде што сме без вашата вредна работа и посветеност во градењето на вештини кај младите луѓе.