• 30 предизвик

  30-дневен Предизвик

  Извидниците од секогаш биле активни чинители во нивните заедници и така ќе остане во периодите кога е најпотребно. Ви благодариме за целосната посветеност и искрената работа на сите Вас кои

  Прочитај повеќе »
 • covid_19

  ПОСЛЕДИЦИТЕ ВРЗ МЛАДИТЕ ОД КРИЗАТА ЌЕ ТРААТ ДОЛГО, МОРА ДА СЕ ДЕЛУВА ИТНО

  Документ со итни препораки на граѓанските организации за намалување на негативните ефекти врз младите   Здравствено – економската криза предизвикана од Ковид-19 веќе се одразува врз македонското општество и неговите ранливи групи,

  Прочитај повеќе »
 • 30 - псд

  Предизвик #30 – Пламен се дига

  Денес е последниот ден од 30-дневниот извиднички предизвик!   Како и секоја извидничка акција, така и оваа, ќе ја затвориме со пеење на химната на Сојузот на извидници на Македонија.

  Прочитај повеќе »
 • 29 - vision2

  Предизвик #29 – ‘Visionboard’

  Оваа работилница е предвидена за сите категории Потребни материјали за изработка: 1. Стиропор/ хамер/ пин-табла 2. Селотејп/ обичен лепак/ иглички 3. Списанија/ разгледници/ стикери/ цртежи 4. Бои по желба Начин

  Прочитај повеќе »
 • 28 - kultura

  Предизвик #28 – Култура ден

  1. Македонска музика https://www.youtube.com/playlist?list=PLsdhEmXrYJCKBIDH5TJ-_F8gDWDhkkmUT https://www.youtube.com/watch?v=mi1t5F6a8lw&feature=youtu.be https://www.youtube.com/playlist?list=PLBYD3CRwfzuBjwwk1v0uMSxb8XpGH8Gyw https://www.youtube.com/watch?v=B1KUKOECo4k&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=V21opFthYxE&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=8DuBV-nYkLk https://www.youtube.com/playlist?list=PLIjQZMohzE9y4kXOTi1Km_WfgrWKuA8dl 2. Филмови Gremo mi po svoje Up Jojo rabbit Scouts guide to the zombie apocalypse Where the wild things are

  Прочитај повеќе »
 • 27 - dance

  Предизвик #27 – Кореографија

  Предизвик #27   #СедиДома и танцувај!   Искористи го слободното време дома така што ќе ги подобриш своите танцувачки чекори или ќе научиш некои нови, а воедно ќе го победиш

  Прочитај повеќе »
 • 26 - ппз2

  Предизвик #26 – Прва помош и заштита

  Значење на извидничката марама Извидничката марама која е дел од извидничката униформа е нешто по кое се разликуваат сите извидници. Таа се добива кога се дава заклетва или ветување да

  Прочитај повеќе »
 • 25 - terarium

  Предизвик #25 – Терариум

  Дали знаевте дека 22 Април е прогласен за Ден на Планетата Земја од страна на Обединетите Нации и истиот се одбележува секоја година? Сите сме сведоци на климатските промени и

  Прочитај повеќе »
 • 24 - писмо

  Предизвик #24 – Шифрирано писмо

  Категорија: Сите   Потребни материјали: листови/тетратка пенкало/молив   Постапка:  За исполнување на овој предизвик, се што треба да направите е да го напишите своето име и презиме употребувајќи германикус, името

  Прочитај повеќе »
 • 23 - сенки2

  Предизвик #23 – Приказна со сенки

  Препорачливо за: развигорци и извидници   Потребни матријали: Светилка, хартија, стапчиња, ножички   Од секогаш сме сакале на некое јако светло да ги споиме рацете и со нив да правиме

  Прочитај повеќе »
 • 22 - nlo

  Предизвик #22 – Вселенско летало

  Препорачливо за: развигорци и извидници   Потребани материјали: Во однос на материјалите имате слобода да користите се што сакате за да ги изградите деловите од вашето летало, а ова се

  Прочитај повеќе »
 • 21 - тетра

  Предизвик #21 – Тетра-куќички за птици

  Препорачливо за сите категории   Потребни материјали: – тетрапак – ножички – конец или јаже – мотивација за работа – празнична насмевка   Напомена: Пробајте да користите веќе употребени материјали, а

  Прочитај повеќе »
 • 20 - велигден

  Предизвик #20 – Велигденски јајца

  Велигденските јајца се обележје на овој христијански празник што ни доаѓа во пресрет. Јајцата се бојосуваат (вапцаат) и се украсуваат најчесто во текот на Велики Четврток, Велики Петок или на

  Прочитај повеќе »
 • 19 - bingo

  Предизвик #19 – Извидничко Бинго

  Целта на овој предизвик, освен забава во овие денови кога сите сме дома, е и подобро да се запознаеме со другите извидници и нивните авантури на камп.   Преку ова бинго

  Прочитај повеќе »
 • 18 - брзозборки2

  Предизвик #18 – Брзозборки

  Брзозборките се зборовни конструкции тешки за изговор, се изговараат брзо и при брзиот изговор се прават грешки кои предизвикуваат весело расположение. Освен тоа, тие помагаат и во размрдување и зајакнување

  Прочитај повеќе »
 • 17 - сезнајко

  Предизвик #17 – Сезнајко

  #СедиДома и научи нови нешта! „Гледајте од светлата страна на работите, наместо од мрачната. Вистински начин да постигнете среќа е да им подарувате среќа на другите луѓе. Оставете го овој свет

  Прочитај повеќе »
 • 16 - знаковен јазик

  Предизвик #16 – Знаковен јазик

  #СедиДома и научи знаковен јазик! Македонскиот знаковен јазик е јазичен систем за комуникација на глувите и наглувите лица. Јазикот се базира на гестикулации како основни елементи на комуникација. Вашиот денешен предизвик

  Прочитај повеќе »
 • 15 - оригами

  Предизвик #15 – Oригами

  #СедиДома и прави оригами! Направи ги твоите омилени форми само со помош на хартија и ножички и украси ја својата соба!  Прашуваш како? – Стави ја твојата марама. – Земи хартија и ножички,

  Прочитај повеќе »
 • 15 - глума

  Предизвик #14 – Глума

  #СедиДома и биди актер/ка! Желбата за глума ја имаш уште од мали нозе? И сакаш другите да го препознаат твојот талент? Сега е можноста за тоа! Преправи се во твојот омилен

  Прочитај повеќе »
 • 13- woggle

  Предизвик #13 – Држач за марама

  #СедиДома и направи си свој ‘woggle’! Немаш како да ја врзeш твојата марама? Или пак ти здодеа марамата врзана со „коцка“? Со овој предизвик направи си кул држач за својата марама! 

  Прочитај повеќе »

Новости

30 предизвик

30-дневен Предизвик

Извидниците од секогаш биле активни чинители во нивните заедници и така ќе остане во периодите кога е најпотребно. Ви благодариме за целосната посветеност и искрената

Настани

Обуки

shkola za orientacija izvidnici сојуз на извидници на македонија школа за ориентација бусола м53

ШКОЛА ЗА ОРИЕНТАЦИЈА

Од 3ти до 5ти март во Извидничкиот Центар во Охрид се одржа Школа за ориентација, на која учествуваа извидници од цела Македонија. Школата за ориентација

Волонтерство

fefdcc41-9949-4516-b603-aa6ee4ff28cb

Извидник на годината

На 21.12.2019 се организираше волонтерска забава за заокружување на уште една успешна година за која најзаслужни беа баш тие, ВОЛОНТЕРИТЕ!!! Повеќе од 100 извидници од

Прослави

87611260_2893721150689754_216836062503239680_o

Ден на извидници 2020

На 22.02.2020, по повод Денот на извидниците, СИМ организираше настан во домот  Даре Бомбол на Средно Водно, каде беа пристутни околу 300 извидници. ⚜ По

Публикации

КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ

Климатски промени

Публикацијата Климатски Промени е публикација која е дел од Зелената кутија која е комплементарна на програмата КОМПАС. Оваа публикација е изработена со поддршка на Швајцарската