Реновирање на одредските простори – Крива Паланка

305569_246511872123063_989040531_n

Во изминатата недела И.О.Наум Наумовски Боче ги интензивираше активностите за реновирање на своите одредски простории. По активностите за уредување на просториите во текот на летото, во финална фаза е и реконструкцијата на кровната конструкција на просториите. Со финализирање на овие потфати членовите на И.О.Наум Наумовски Боче ќе добијат извиднички уредено катче за спроведување на своите активности. Активностите се изведуваат благодарение

Прочитај повеќе

Г- дин Огнен Стефановски – Нов старешина на СИМ

ognen1

На вонредната седница на Собранието на Сојуз на извидници на Македонија орджана на 28 октомври 2012 година во Дом на градежници „Кочо Рацин“ – Скопје за нов старешина на СИМ именуван е Г-дин Огнен Стефановски. Огнен Стефановски е член на Извидничко Поречанскиот Одред „Јадран“ од Скопје и од 2010 година ја вршеше функцијата член на старешинство на СИМ. Стефановски има

Прочитај повеќе

Денови на младинско вмрежување

379045_444668182245847_1920748168_n

Од 25 до 28 октомври , 36 младински организации од целата територија на Република Македонија, преку вмрежување и дискусии работеа кон дефинирање на модел на национално младинско организирање. Настанот, го организираа Европскиот младински форум подржувајки ја иницијативата на неформалната коалиција Република Млади. Сојузот на извидници на Македонија по серијата консултации во изминатите месеци одлучи да го подржи овој настан со своето присуство, со

Прочитај повеќе

Ајде Македонија – Целосен успех !

156543_545947845420632_1077995186_n

Над 50 илјади волонтери во 54 општини на 06 октомври 2012 година собираа отпад од диви депонии во досега најголемата акција на чистење во Македонија како дел од светската иницијатива „Let’s Do It World !“. Волонтери, екологисти, активисти на невладини организации, компании, ученици, војници, службеници и нуркачи собираа отпад на дури 436 локации во земјава. Сојузот на извидници на Македонија

Прочитај повеќе

РИОН – РАПИ 2012

299401_419388544789706_1071623559_n

Годинава традиционалните републички активности (РИОН и РАПИ) за прв пат се организираат во една заедничка манифестација која ќе се одржи од 19 до 21 октомври во село Катлановска Брезица. Републичката акција за помлади извидници и републичкиот извиднички орентационeн натпревар годинава во заедничка акција ќе се одвива на терените на Катланово и Градиштанска Планина. Годинешниве натпревари ќе се организираат по зацртаните

Прочитај повеќе

Посета на Г-дин Андреја Демарлис, член на комитеот на Европскиот Извиднички Регион

3419_419374254791135_1946593769_n

Во рамки на посетата на Г-динот Андреја Демарлис, член на комитетот на Европскот Извиднички Комитет во периодот од 28 септември до 02 октомври беа одржани серија состаноци на кој се сублимираше постигнатото во извидништвото во Р.Македонија во изминатиов париод, се прецизираа слабите страни на организацијата и полињата на кој СИМ работи и му е потребна помош и се прецизираа конкретни

Прочитај повеќе

50 години Извиднички Одред Методи Митевски – Брицо

389257_372507412788808_635371179_n

Извидничкиот одред „Методи Митевски – Брицо“ од Скопје континуирано функционира од 1962 година до денес. И ако добро избројавте оваа година прославува еден голем јубилеј… 50 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ !!! Извидничката Основната Програма има за цел да придонесува во развојот на младите луѓе и достигнувањето на нивните потполни физички, интелектуални, општествени и духовни можности како поединци, како одговорни граѓани и како

Прочитај повеќе

И.О.Мирко Милески – Кичево ја привршува изградбата и уредувањето на новите простории

untitled

По неколку месечна континуирана работа деновиве просториите на Извидничкиот Одред Мирко Милески од Кичево конечно ја покажаа својата убавина. Со помош на општинските власти овој одред кој веќе подолго време имаше проблеми во наогање простор за своите активности доби свое топло катче во новите простории. Благодарение на посветениот труд на извидниците од Кичево и подржувачите во овој град новите простории

Прочитај повеќе

27-ми Средби на Извидници – Велес 2012

391722_495349633810151_564253185_n

Од 05 до 07 Октомври 2012 година Извидничкиот Одред Димитар Влахов од Велес по дваесет и седми пат ги организираат традиционалните извиднички средби „Велес – 2012’’. Овие 27 Средби Извидничкиот Одред Димитар Влахов ги организира на нова локација, во градот Велес, на манастирот Св.Илија и околина на Велес, а програмата опфака ориентацијата, топографија, сигнализација и многу дружење и игра како

Прочитај повеќе

И.О. Гоце Делчев прославува 40 години !

goce1

На 20-ти Мај 1972 година на Градиштанска Планина (Ѓуриште) е одржана првата извидничка акција во општината Свети Николе. Оваа акција е поврзана со почетокот на работата на Извидничкиот одред Гоце Делчев кој во изминативе 40 години е главниот носител на извидничкото движење во општината Свети Николе. Ми претставува голема чест да Ве поканам на свечената седница по повод 40 години

Прочитај повеќе
1 26 27 28 29 30