• 67403724_1781734848637617_5148685869640581120_n

  Camp Me In – Младински инклузивен камп

  Сојуз на извидници на Македонија заедно со Центар за младински активизам КРИК во периодот од 16ти до 21ви Јули 2019 во Извидничкиот Центар Охрид ги имплементираше младинските инклузивни кампови. Камповите

  Прочитај повеќе »
 • 65815098_2396464267082114_5044308169958883328_n

  Школа за водачи 2019

  28 извидници од 11 одреди беа дел од тренингот за водачи на патроли како дел од проектот “Healthy growth of Scouting”, во Извидничкиот Центар Охрид од 26 јули до 1

  Прочитај повеќе »
 • 67705455_2451724554889418_1339375350710272000_n

  Летен камп 2019

  Повеќе од 100 деца и млади луѓе на возраст од 12-16 години беа дел од летувањето во Извидничкиот Центар Охрид, кое се одр=а од 21-28 Јули. Покрај извидниците, вклучени беа

  Прочитај повеќе »
 • 62784400_10157294834694464_2174931353764626432_o

  Пролетни бакнежи и прегратки 2019

  Традиционално, секоја пролет, Прв Скопски Извиднички Одред го организира националниот натпревар ПБП со различна тема. Оваа година темата беше ЕКО херои, а целта беше да се упати апел дека треба

  Прочитај повеќе »
 • C0015T01

  Тренинг за брендинг и комуникација

  Од 14-16 јуни 2019, во Извиднички Центар Охрид се реализираше тренингот за брендинг и комуникација. Настанот беше наменет за млади и волонтери над 16 години кои преку сесии и практични

  Прочитај повеќе »
 • 65395386_2396465710415303_6001845131165040640_o

  Школа за водачи 2019

  Во периодот од 21-28 Јуни, 28 извидници од 11 одреди се дел од тренингот за водачи на патроли како дел од проектот “Healthy growth of Scouting”. Извидништво, историја, комуникација, методи

  Прочитај повеќе »
 • sex4

  Sex, Scouts & Rock’n’Roll

  Втората половина од месец мај 2019, Прв Скопски Извиднички Одред поддржан од Град Скопје и ХЕРА, продолжи со имплементација на едукативниот проект Sex Scouts & Rock ‘n’ Roll 2019 кој

  Прочитај повеќе »
 • демир1

  Outdoor Festival 2019

  Спортскиот клуб Клисура, заедно со општина Демир Капија, 6-ти пат по ред го организираат интернационалниот фестивал за спортови во природа – Outdoor Festival 2019. Оддржувањето на сите спортско-рекреативни и други

  Прочитај повеќе »
 • псио рафтинг1

  ЕКО-рафтинг

  На 12 мај извидниците од Првиот Скопски Извиднички Одред одржаа ЕКО рафтинг заедно со краток хајк како дел од проектот Кликни ЛАЈК ако си за ХАЈК. Рафтингот беше организиран и

  Прочитај повеќе »
 • 20190518_120508

  Скопска (аван)Тура

  Како дел од проектот Скопска (аван)Тура, Сојуз на извидници на Македонија организираше рафтинг на реката Вардар на релација Скопје-Зелениково. Проектот адресира две проблематики поврзани со животната средина и екологијата а

  Прочитај повеќе »
 • сол7

  Соларна школа

  Од 17-19 Мај во извидничкиот центар Градовци, се одржа првата школа за соларна енергија каде извидниците од различни одреди имаа можност, преку предавања и игри да се здобијат со основно

  Прочитај повеќе »
 • ицо4

  Каков извиднички центар сакам?

  Од 24 – 26.05.2019 во Извиднички центар Охрид се реализираше првата работилница насловена како “Каков извиднички центар сакам?”. Настанот беше наменет за млади и волонтери над 16 години кои сакаа

  Прочитај повеќе »
 • згск2

  Запознај ги скопските извидници

  Заедно со тимот на „Запознај ги скопјани“ имавме еднодневна дружба каде се запознавме со дел од скопските одреди и извидници. Тие ги споделија своите искуства, авантури, кажаа што им фали,

  Прочитај повеќе »
 • 3

  Поздрав на пролетта

  И оваа година, извидниците од ИПО Јадран пролетта ја дочекаа во нивниот извиднички дом во село Катлановска Брезица. Го искористија убавиот ден, се дружеа, прошетаа, играа различни игри, сложувалки, полигони

  Прочитај повеќе »
 • 13

  Пролетна работна акција

  Пролетна работна акција во бараката на ИО Методија Митевски – Брицо! Додека помалите извидници се погрижија за внатрешноста на бараката да биде чиста, патролата Диносауруси насади нова трева во дворот.

  Прочитај повеќе »
 • 9

  Еколошка акција – Свети Николе

  На 21.03.2019, по повод Денот на пролетта, извидниците од Извидничкиот Одред Гоце Делчев спроведоа еколошка акција за собирање на ѓубре. Оваа акција, како и многу други кои ги спроведуваат во

  Прочитај повеќе »
 • 25

  ИПО Галеб – месец Март

  Патролата „3 во 1“, овој месец, организираше извидничка акција од натпреварувачки карактер во паркот Гази Баба. На акцијата учествуваа и други патроли од одредот и извидниците од Извидничкиот Одред Браќа

  Прочитај повеќе »
 • 1.2

  ИО Армонија – месец Март

  Извидниците од Виница, во месец март организираа дури четири одредски активности, сите од различен карактер. На првиот состанок го гледаа филмот „Scouts Guide to the Zombie Apocalypse“, Потоа, цртаа цртежи

  Прочитај повеќе »
 • 4

  Trashtag challenge – ИО Феникс

  Месечната одредска активност на извидниците од Прилеп беше актуелниот Thrashtag Challenge! Повеќе од триесет извидници, од најмал до најголем го исчистија просторот околу споменикот Дабница, како дел од глобалниот предизвик.

  Прочитај повеќе »

РИОН – РАПИ 2012

299401_419388544789706_1071623559_n

Годинава традиционалните републички активности (РИОН и РАПИ) за прв пат се организираат во една заедничка манифестација која ќе се одржи од 19 до 21 октомври во село Катлановска Брезица. Републичката акција за помлади извидници и републичкиот извиднички орентационeн натпревар годинава во заедничка акција ќе се одвива на терените на Катланово и Градиштанска Планина. Годинешниве натпревари ќе се организираат по зацртаните

Прочитај повеќе

Посета на Г-дин Андреја Демарлис, член на комитеот на Европскиот Извиднички Регион

3419_419374254791135_1946593769_n

Во рамки на посетата на Г-динот Андреја Демарлис, член на комитетот на Европскот Извиднички Комитет во периодот од 28 септември до 02 октомври беа одржани серија состаноци на кој се сублимираше постигнатото во извидништвото во Р.Македонија во изминатиов париод, се прецизираа слабите страни на организацијата и полињата на кој СИМ работи и му е потребна помош и се прецизираа конкретни

Прочитај повеќе

50 години Извиднички Одред Методи Митевски – Брицо

389257_372507412788808_635371179_n

Извидничкиот одред „Методи Митевски – Брицо“ од Скопје континуирано функционира од 1962 година до денес. И ако добро избројавте оваа година прославува еден голем јубилеј… 50 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ !!! Извидничката Основната Програма има за цел да придонесува во развојот на младите луѓе и достигнувањето на нивните потполни физички, интелектуални, општествени и духовни можности како поединци, како одговорни граѓани и како

Прочитај повеќе

И.О.Мирко Милески – Кичево ја привршува изградбата и уредувањето на новите простории

untitled

По неколку месечна континуирана работа деновиве просториите на Извидничкиот Одред Мирко Милески од Кичево конечно ја покажаа својата убавина. Со помош на општинските власти овој одред кој веќе подолго време имаше проблеми во наогање простор за своите активности доби свое топло катче во новите простории. Благодарение на посветениот труд на извидниците од Кичево и подржувачите во овој град новите простории

Прочитај повеќе

27-ми Средби на Извидници – Велес 2012

391722_495349633810151_564253185_n

Од 05 до 07 Октомври 2012 година Извидничкиот Одред Димитар Влахов од Велес по дваесет и седми пат ги организираат традиционалните извиднички средби „Велес – 2012’’. Овие 27 Средби Извидничкиот Одред Димитар Влахов ги организира на нова локација, во градот Велес, на манастирот Св.Илија и околина на Велес, а програмата опфака ориентацијата, топографија, сигнализација и многу дружење и игра како

Прочитај повеќе

И.О. Гоце Делчев прославува 40 години !

goce1

На 20-ти Мај 1972 година на Градиштанска Планина (Ѓуриште) е одржана првата извидничка акција во општината Свети Николе. Оваа акција е поврзана со почетокот на работата на Извидничкиот одред Гоце Делчев кој во изминативе 40 години е главниот носител на извидничкото движење во општината Свети Николе. Ми претставува голема чест да Ве поканам на свечената седница по повод 40 години

Прочитај повеќе

Посета на Јапонија

_61681326_scouts_new

Во рамки на програмата „Инспирирани од Јапонија“ делегација на Сојузот на извидници на Македонија од 10 до 21 Септември 2012 ќе ја посети Јапонија каде одблиску ќе се воспостави разбирање и соработка со тамошната извидничка организација, невладиниот сектор како и дел од државните институции. Посетата ќе овозможи делегацијата од Р.Македонија да ги запозне искуствата на партнерите во областа на работа

Прочитај повеќе

Почина Niel Armstrong, Извидник и првиот човек кој стапна на месечина.

RIP

Армстронг е роден на 5 август, 1930,во Wapakoneta, Охајо. Армстронг бeше активен во извидништвото во целиот свој живот. Тој го има добиено рангот на „орел извидник„ на свои 15 години. Како возрасен извидник, тој беше награден од страна на Сојузот на извидници на Америка со медал за посебни заслуги и Сребрена Бафало награда. Армстронг со сигурност беше еден од најголемите

Прочитај повеќе

Извидниците од Кичево добиваат своjа просторија

simpim

Општинските власти во Кичево за потребите на Извидничкиот Одред Мирко Милески од Кичево започнаа со реновирање на одредските простории во соработка со членовите од овој одред. По неколку години со овој потфат извидниците во Кичево ќе добијат современ простор за реализирање на своите активности. Одредските простории ќе прераснат во центар за едукација, дружење и многубројни работилници за младите во Кичево.

Прочитај повеќе

Велешките извидници се вратија од пловење

Vlahov

По четири дена пловење по Вардар осумдесетина учесници традиционалнаата регата „Гемиџии“ пристигнаа во Гевгелија. Модерните гемиџии испловија 140 километри по Вардар во исклучително топло време. Учесниците ноќеваа на воениот полигон Криволак, во Демир Капија и во Марвинци. – Имавме можност во првите два дена да ги покажеме нашите физички способности. Ова беше Вардарски начин на пловење, кога нивото на реката

Прочитај повеќе
1 24 25 26 27 28