Биди таен агент! [Активност за деца]

secret agent

Забавна активност за најмалите (зошто не и постарите), каде може да ги научат основите на програмирањето и енкрипцијата со читање на пораки од други ‘агенти’ со помош на тркалото за шифрирање! Активност: Направете тркало за шифрирање Ќе ви треба (по лице) – темплејт тркало – ножици – пенкало или молив 1. Испринтајте две тркала од https://bit.ly/2Riyj7q. Ќе ви треба едно

Прочитај повеќе

My Europe My Say 2019

3baba4bc-653c-4b02-bd27-b0c56dbe4dfd

Проектот „My Europe My Say“ е иницијатива предводена од Европскиот регион на WOSM. Тој има за цел да го поттикне учеството на младите на претстојните Европски избори и да го зајакне чувството за граѓанско ангажирање меѓу извидниците и неизвидниците. Оваа година настанот се одржа од 6-8 декември во Брисел, а како претставници на СИМ беа девојките од ПСИО, Александра и

Прочитај повеќе

Glamurous Galebwood Awards 2019

81537479_2578132895633012_5884282560489455616_o

Најдобрата новогодишна забава се одржа по 6ти пат во клубот Маракана. 130 извидници од ИПО Галеб, ИО Скаут, ПСИО, ИПО Јадран, ИПО Сидро и ИО ММ Брицо се забавуваа, иргаа, пееја и се натпреваруваа. Со оваа забава заокруживме уште една успешна извидничка година и подготвени сме да ја пречекаме новата 2020 година којашто ќе ни донесе нови предизвици! Благодарност и

Прочитај повеќе

Извидник на годината

fefdcc41-9949-4516-b603-aa6ee4ff28cb

На 21.12.2019 се организираше волонтерска забава за заокружување на уште една успешна година за која најзаслужни беа баш тие, ВОЛОНТЕРИТЕ!!! Повеќе од 100 извидници од целата држава беа присутни на забавата во Домот на градежници каде покрај музика и песни и многу смеа се избра и извидникот на годината. Бојан Ѓошев, со својот ангажман на локално ниво во First Scout

Прочитај повеќе

Scouts United

6675abb8-fc22-4062-b12f-228322b05025

Првата размена во рамките на “Scouts United”, се одржа во Извидничкиот Центар Охрид од 5-ти до 9-ти декември и беше организирана од Првиот Скопски Извиднички Одред во партнерство со ИО Младен Стојанович – Приједор, ИО Гојко Крушка – Цетиње и извидниците од Ниш. На размената присуствуваа 32 учесници, односно 8 млади извидници од секоја партнер организација. Оваа размена беше посветена

Прочитај повеќе

Европска Извидничка Академија 2019

75369290_10157711645449464_8853037055828033536_o

Оваа година, извидниците од ПСИО, Иван и Софија, ја имаа можноста да бидат учесници и дел од 230 извидници од 48 земји присутни на Извидничката Академија 2019 во Словенија, Крањска Гора. Академијата која се одржа од 2-7 ноември 2019, претставува уникатен настан за извидници дизајниран за да им овозможи на учесниците да добијат висококвалитетни обуки и можности за мрежно поврзување

Прочитај повеќе

Tренинг за Брендинг & Комуникација

74828479_2661481213913750_1433914306814017536_o

Од 08-10 ноември, во Извидничкиот Центар Охрид се одржа првиот тренинг за брендинг и комуникација на Сојузот на извидници на Македонија. На тренингот учевме како да допреме до пошироката јавност и како да го зајакнеме брендот и имиџот на извидништвото. Поведени од тоа да ги обучиме младите на овие теми, организиравме работилници и предавања во областите на дизајн, маркетинг, брендинг

Прочитај повеќе

[Номинација] Извидник на годината 2019

izvidniknagodina

Сојуз на извидници на Македонија ќе препознае/награди волонтер/и на годината кој/и преку својот ангажман во 2019 година придонеле кон исклучителен развој на извидништвото на локално и/или национално ниво. Наградата извидник на годината е предвидена за извидници, водачи и волонтери кои преку имплементирање на активностите и извидничката програма со своите групи, патроли, одреди, ровери, придонеле кон (критериуми): – збогатување на извидничката

Прочитај повеќе

Отворен повик за извидничка размена / Open call: SCOUT EXCHANGE “Scouting for Change”

Final_scouts united_white_page-0001 - Copy

OPEN CALL for: Participants for SCOUT EXCHANGE “Scouting for Change” 4 facilitators   Project place: Scout Center Ohrid, North Macedonia Project dates: 5th – 9th of December 2019 Application deadline: 24.11.2019   ABOUT THE PROJECT The Scout Exchange “Scouting for Change” is a 5-day scout exchange and the first activity from the project “SCOUTS UNITED Learn it, Do it, Scout it”

Прочитај повеќе
1 2 3 4 30