Кристина Кочевска : Да се биде волонтер, да се биде дел од интернационалното извидништво

FB_IMG_1502185977988[1]

Велат најдобриот начин да се пронајдеш себеси е да се изгубиш во давање помош на другите….Кога работите ви се чинат неподносливи и го чувстувате стегањето од ланецот на секојдневието најдоброто нешто што може да донесе целосен животен пресврт е да се стане волонтер или уште подобро да се замине на волонтерска пракса во странство. За мене, како долгогодишен извидник и

Прочитај повеќе

10та СМОТРА НА СОЈУЗ НА ИЗВИДНИЦИ НА ХРВАТСКА

10та Смотра на СИХ

Оваа година Сојуз на извидници на Хрватска ја организира својата јубилејна 10та Смотра, на која ќе учествуваат извидници од цела Хрватска и соседните држави и пошироко. Извидниците на оваа смотра ќе имаат можност да се запознаат подобро со извидничкото движење преку учество во забавни работилници кои се дел од програмата. Смотрата ќе започне на 24ти јули, а ќе трае до

Прочитај повеќе

Можност за волонтери на WSC 2017 во Азербејџан

World Scout Conference Azerbaijan 2017 - Светска Извидничка Конференција Азербејџан 2017

Во текот на ова лето во август 2017 во Азербејџан ќе се оддржуваат низа активности организирани од WOSM од кои најголемата е Светската Извидничка Конфереција. Светската Извидничка Конференција (World Scout Conference) е водечкото тело, „собранието“ на извидништвото, а дел од него се членовите на Светската Организација на Извидничкото Движење: Националните Извиднички Организации. За потребите на истата, Сојузот на извидници на

Прочитај повеќе

СИМ НА ВТОРИОТ СВЕТСКИ ИЗВИДНИЧКИ ЕДУКАТИВЕН КОНГРЕС

world scout education congress wosm scout association of macedonia izvidnici

ПОДГОТВЕНИ: За промени во Светот Вториот Светски Извиднички Конгрес за Едукација (World Scout Education Congress) се одржа од 11 до 15 мај 2017 година во Кандерштег, Меѓународниот Извиднички Центар, Швајцарија. Ова второ издание на настанот беше фокусирано на основната дејност на извидници. Конгрeсот даде осврт на она што треба да се случува во областа на Програмата за млади и возрасни

Прочитај повеќе

I КОЛО ИЗВИДНИЧКА ЛИГА

i kolo izvidnicka liga ipo jadran brezica katlanovska

Извидничката лига започна со првото коло, каде домаќин беше Извидничко Поречанскиот Одред Јадран, во извидничкиот дом во Катлановска Брезица. Тематската област за ова коло беше Treasure Hunt. 17 екипи во 3 категории се натпреваруваа во областа на ориентацијата, снаоѓање во природа на непознат тренер, решавање на загонетки, каде што клучна беше тимската работа. ИЗВИДНИЦИ Категоријата на извидници, во која спаѓаат

Прочитај повеќе

МЛАДИНСКА АКАДЕМИЈА

mladinska akademija sojuz na izvidnici 2017

Во периодот од 13ти до 17ти Април 2017, во својот тренинг центар во Охрид, Сојузот на извидници на Македонија ја одржа својата прва младинска академија. Учество земаа преку 60 млади од повеќе од 15 младински организации од Македонија. Младинската Академија е настан кој беше наменет за младите кои се активни во граѓанските организации и имаат желба да го надградат своето

Прочитај повеќе

Тренинг за тренери – Мировен дијалог, Мадрид 2017

scouts macedonia training for trainers madrd izvidnici izvidnik

Мирот и конфликтот се силно вкоренети меѓу индивидуите. Разбирањето на конфликтот е првиот чекор при истражување на разни начини за градење мир. Тренингот за тренери на тема „Мировен дијалог“ собра 30 извидници од 15 држави од Европа во Мадрид со единствена цел, обучување на тренери кои ќе ја шират мисијата на извидниците и ќе се стремат кон градење на подобар

Прочитај повеќе

Билтен бр.1 – ЗЛЕТ 2017

af4b055adbcef26aea74033041dd127f

Оваа година Сојузот на извидници на Словенија ја организира својата 15та Смотра, ЗЛЕТ 2017, а Сојуз на извидници на Македонија е поканет да учествува на оваа смотра со свој контингент. Водач на македонскиот контингент на извидници на ЗЛЕТ2017 ќе биде Благојче Секулоски, извидник од ИО „Мирко Милески“ од Кичево. Во Билтен бр.1 ЗЛЕТ 2017 се објаснети сите информации за организацијата на смотрата

Прочитај повеќе

СОЈУЗУВАЊЕ

sojuzuvanje-sojuz-na-izvidnici-13

Сојуз на извидници на Македонија како дел од својот проект за поддршка на извидничките одреди и нивно зајакнување, кој е поддржан од страна на Civica Mobilitas, го организира настанот Сојузување. Сојузување е настан кој СИМ го организира чија цел е извидниците и младите да доживеат една заедничка авантура на планина за време на која ќе имаат можност да се стекнат

Прочитај повеќе

ШКОЛА ЗА ОРИЕНТАЦИЈА

shkola za orientacija izvidnici сојуз на извидници на македонија школа за ориентација бусола м53

Од 3ти до 5ти март во Извидничкиот Центар во Охрид се одржа Школа за ориентација, на која учествуваа извидници од цела Македонија. Школата за ориентација беше поделена на две нивоа, односно на основен и напреден курс. Оние кои за прв пат учеа за ориентација се запознаваа со топографијата, бусолата и учеа како се црта интинерер и пишува извештај. На напредниот

Прочитај повеќе
1 2 3 17